Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Във Варна са готови за външните оценявания
Автор: Пламена Николова 15:59 / 07.05.2020Коментари (0)1299
©
Илюстрация
"Системата е в готовност да реагира и да изпълни всяко решение, което се вземе на държавно ниво в областта на образованието. Учебната година в област Варна върви спокойно. Отдавна преодоляхме възникналите технически проблеми и липсата на крайни устройства. Едничкото нещо, което ме притеснява, е, че умората започна да притиска всички – и учители, и ученици, и родители.“

Това споделя пред "Аз-буки“ началникът на Регионалното управление на образованието във Варна д-р Венцеслава Генова.

В областта всички училища работят на 100% в електронна среда. Но има училища, в които онлайн образователният процес не е на 100%. В този случай се раздават материали, по които децата се подготвят вкъщи. Във Варненска област училищата са 124. В тях се обучават 49 896 ученици. Д-р Генова е категорична – системата е готова за всички национални изпити, във всеки един момент. "Организационно и технически, както и ресурсно сме осигурили провеждането на външните оценявания – IV, VII, X клас, и държавните зрелостни изпити – казва тя. – Готови сме да изпълним всяко решение.“

Кампанията за прием за I клас за учебната 2020/2021 г. започва на 2 юни, а записването след първия етап на класиране приключва на 9 юни. Община Варна е подготвена да започне прием на документите по електронен път. Според Венцеслава Генова случаите на подаването на документи не по електронен път, а на ръка ще бъдат изключение. Системата вече е проверена как работи. Тя допълва, че в областта нещата стоят по същия начин, дори по-лесно, защото няма чак толкова много начални и средни училища.

За новата учебна година системата на образование във Варненско очаква випуск от около 4000 първолаци. Приблизително такъв е броят за последните години. Разбира се, числата са относителни, зависят много от вътрешната и външната миграция. Към третия етап на класиране се включва и Механизмът за обхват както за първолаците, така и за завършилите VII клас.

"В нашата област практиката е нито един ученик да не остане извън системата нито за I, нито за VIII клас – категорична е началникът на РУО. – Отдавна работим по Механиз-ма за обхват. Изградили сме и вече е проиграна схемата за съвместна работа с кметовете и кметските наместници за обхвата на децата“, допълва Генова.

В област Варна има 3 обединени училища. Те са установили трайно партньорство с общообразователни и с професионални гимназии. "Затова нямаме допълнително разработен план-прием за завършилите X клас. Имаме достатъчно свободни места за единадесетокласници в училищата. Важната задача е да убедим младите хора и техните семейства, че завършването на пълния курс на обучение дава далече по-големи перспективи за реализация на пазара на труда и в живота въобще“, заключава Венцеслава Генова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: