Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Въвеждат нов предмет в училищата
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 04.08.2021Коментари (4)2066
©
Нов предмет в училище - децата ще се учат на хигиена и сексуална култура. Това е заложено в Плана за възстановяване.

По-малките ще бъдат обучавани как да мият ръцете си и да спазват хигиена, а по-големите ще се запознават с вредите от алкохола и цигарите. И още - в Плана за възстановяване на държавата е записано, че "едва в 11-12 клас българските младежи ще се учат на партньорство и родителство", разказва NOVA в репортажа си. 

В мотивите за въвеждането на предмета се посочва, че през последните 10 години у нас се наблюдават тревожни тенденции при подрастващите - рисково сексуално поведение, злоупотреба с психоактивни вещества и опиати.

Идеята е от малки учениците да се научат да водят здравословен и екологичен начин на живот. Предвидено е предметът да се изучава от първи до 12-ти клас.

За Никол и Ева здравните уроци не са нещо ново. Сестрите са ученички в Чикаго, където предметът от години е част от задължителната учебна програма. 

Освен за промените през пубертета, учениците научават и как да се грижат за здравето си.

В националния ни план е заложено децата от начален етап да наблягат на създаване на хигиенни и хранителни навици, а по-големите, от 11 и 12 клас - на сексуалната култура и рисковете от цигарите и алкохола. Подобна била програмата и в Щатите, казва майката на Никол и Ева, която е учител в Чикаго.

"Сега, на тази възраст, всичко е интересно, любопитно. Децата трябва сами да преценят дали наистина искат да правят това нещо, а не само защото трябва да са интересни и да са много "cool", както казват, на всяка цена", смята Радостина Григорова.

Според експерти пандемията от коронавирус е показала нагледно нуждата от по-добра здравна култура.

"Ще се повиши критичното мислене. Виждаме какво се случва покрай кампанията с ваксинацията. У нас един от големите проблеми  е превенцията, а точно такива предмети целят превенция, която освен човешки животи, може да спести и чисто финансов и икономически ресурс за държавата", смята Петър Вълков.

"Българското училище не отговаря на нуждите на децата да притежават житейски умения, а повечето учители не са подготвени да дават тези знания", се казва още в плана. Самите учители твърдят, че могат да се справят, ако имат добре разписани насоки.

"Едно структурирано знание, или помагало, или учебен предмет, в който да се говори за всичките техни проблеми - проблемите на учениците. За да няма свободни тълкувания. Всеки учител би могъл да допринесе на база на своите знания и обща култура", смята Антоанела Славейкова. Нещо, което и сега се случвало в часовете на класния.  

По реформата ще работят съвместно от здравното и от образователното министерство - като промените ще влязат в Закона за предучилищното и училищно образование.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на minius
премахни филтъра

+1
 
 
Тия, дето са писали тоя План за възстановяване на коя планета живеят?!? Учениците в 11-12 клас вече имат дългогодишен сексуален опит и могат да научат авторите на плана на много неща.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: