Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Възпитатели укротяват деца с частни охранители
Автор: Екип Varna24.bg 16:19 / 03.08.2016Коментари (0)809
©
Служители на частна охранителна фирма са били викани от възпитателка в детски център за настаняване от семеен тип номер 3 в Шумен да "респектират" младеж наркоман. 

Самата възпитателка също е появила грубо отношение и физическо насилие над най-малко две момичета, а данните за това се съдържат в информация за приключила проверка на Държавната агенция за закрила на детето. От пресцентъра на Община Шумен, която се води доставчик на социалната услуга казаха, че ще коментират случая едва след като приключи започналата прокурорска проверка за насилие в Центъра за настаняване от семеен тип номер 1. 

Там пък се появи клип, в който възпитателка ругае и заплашва с убийство младеж с психични отклонения. Ръководител на трите "Къщички", както наричат центровете в Шумен до май т. г. е била Марина Андонова. В момента Андонова оглавява само ЦНСТДМ-1, а записът, който разкрива насилие в центъра тя окачестви като монтаж.

Сигналът за психическо и физическо малтретиране в Център-3 постъпил на Националната телефонна линия за деца 116 111 на 23 май 2016. Гражданин, пожелал анонимност споделил, че през нощта на 22 май 2016 година върху четири деца, настанени в ЦНСТДМ-Шумен е упражнен физически и психически тормоз от страна навъзпитателка и от представители на охранителна фирма. На 27 май координаторът на линията е предал сигнала в ДАЗД с входящ номер 98-00-176.

В сигнала се казвало, че конкретният случай започнал след като двама от възпитаниците на дома се надрусали и били откарани в болницата. Възпитателка от центъра ги посетила в здравното заведение и там на място ги набила (в информацията на ДАЗД - "упражнила физическо насилие"). В 4 сутринта същата жена, придружена от представители на охранителна фирма събудила всички деца в центъра и "проявила грубо отношение към част от тях, както и е упражнила физическо насилие над две момичета". Повиканите за респект гардове пък "ступали" едно от момчетата на име Хасан.

В разговора с оператор на Националната линия се включил и самият Хасан, който потвърдил, че и друг път се било случвало възпитателката да обижда, да повишава тон и да посяга на децата. Пред "Монитор" служител на центъра пожелал анонимност обясни, че викането на частни гардове на помощ на персонала било практика в социалното заведение. "По повод и без повод викат "сота" да бие едно от децата, с което не могат да се справят сами" - разказа източникът. С писмен сигнал ПС-00-257 още на 25 април, месец преди обаждането на 116 111 за нередности и насилие в центъра бил уведомен и кметът на Шумен Любомир Христов, твърди още източникът.

Проверката по сигнала установила, че персоналът не съумява да гарантира спазването на въведените вътрешни правила и дневен ритъм за децата, като определен час за хранене и лягане, чрез които да се осигурят взаимоотношения от семеен тип. Не била въведена менторска система или референтен възрастен, с когото децата да изградят доверителна връзка. На хартия били разработени са процедури по стандартите за социални услуги за деца, но на практика те не се спазвали.
Органите по закрила и родителите не били уведомявани за всички случаи на деца в риск, констатирали проверяващите от ДАЗД. 

Не се оказвала достатъчно социална и психологическа помощ на децата, които употребяват наркотични вещества и имат сексуални контакти с възрастни мъже, както и не се търсело съдействието на Отдела за закрила на детето за насочване на децата за ползване на социални услуги в общността. Служителите на центъра не били преминали въвеждащо или специализирано обучение, не била провеждана супервизия, независимо трудностите, които срещат в работата си с деца с проблемно поведение. 

Част от тях не били запознати с признаците на различните видове насилие. Нарушено били права на детето, гарантирани от Конвенцията на ООН поради точа, че от страна на ръководството на Центъра не са предприети необходимите мерки и действия за гарантиране на висшия интерес на настанените в ЦНСТДМ, деца.

Двама от служителите в центъра имали информация за случващото се физическо насилие над деца, но въпреки това не сигнализирали нито Дирекция "Социално подпомагане", нито МВР, нито Държавната агенция за закрила на детето за случващото се зад стените на "Къщичката".


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: