Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Възраждане" предлага мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 22.11.2022Коментари (0)895
©
Мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите предлагат от "Възраждане“. По инициатива на народните представители Ивайло Папов – зам.- председател и Димитър Пашев – член на Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание, "Възраждане“ внесе предложение за промяна в "Закона за изменение и допълнение за предучилищното и училищно образование “. Затова информираха от пресцентъра на "Възраждане".

С него политическата организация предлага въвеждане на петгодишен мандат за директорите в държавните и общинските училища. В мотивите си те посочват, че мерките са в посока демократизация и деполитизация на системата и в същата линия залагат включване на представител на учителския колектив в комисията за избор на директор. Мандатността на директорите е мярка, с която ще  се противодейства  и на политическите назначения на директори на училища, които често, макар понякога прикрито, влияят на цялата образователна система. Директорът е този, който независимо и безпристрастно трябва да съумее да работи с всички институции в държавата без значение коя е политическата сила, която управлява страната ни. Мандатността би ограничила и корупционните практики в българското образование.

Друга ключова промяна в законопроекта е цялостното премахване на спорната атестация на педагогическия персонал, която породи голямо недоволство в учителското съсловието през последните години. От "Възраждане“ подчертават, че заложеното атестиране е формална, повърхностна и напълно излишна процедура.

В предложението на вносителите влиза също връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии. Така в горен клас, без значение от постигнатите резултати, ще преминават само първолаците и ще се засили контролът върху усвоените знания в начална степен.

Според "Възраждане“ образователната система се нуждае от нова посока на основата на изграждане на национално самосъзнание и самочувствие у най-младите българи.

И двамата народни представители, по чиято инициатива е изготвен законопроектът, са учители по професия с дълъг стаж в образователната система и познават нейните предимства и решенията, взимани през годините, които ѝ пречат да функционира максимално добре. Административната тежест, вменена от държавата, често превръща учителите в администратори и утежнява основната им роля на професионалисти, които образоват децата на България, а  действията на някои директори, възприели себе си като незаменяеми, влияят на целия образователен процес в едно училище.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: