"Възраждане" търси подкрепа за запазването на комплекс "Марица-Изток"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:11 / 14.11.2022
561
"Възраждане" търси подкрепа за запазването на всички мощности в комплекс "Марица-Изток", информира пресцентърът на партията. 

Днес в 18:00 ч. в град Раднево по инициатива на Искра Михайлова – народен представител в 48-то Народно събрание, ще се проведе среща-дискусия на тема "Запазване на всички мощности в комплекс "Марица-Изток" и свързаните с тях работни места".

Преди две седмици "Възраждане" внесе проект за решение за   промени в Националния план за възстановяване и устойчивост. В него се изисква от  плана да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови потребители, както и с намаляването на капацитета на въглищните мощности, с които разполага България  към момента. 

Според  предложението на "Възраждане" трябва да отпаднат заложените планове за купуване на батерии и огромната сума, която е за проучвания за геотермална енергия.

Ако тези промени в плана не бъдат направени, има реална опасност страната ни да се превърне от износител във вносител на електроенергия, защото, за да бъдат получени  парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, първо България трябва да бъде изрядна в документацията, в законопроектите, които е необходимо да бъдат изцяло приети в Народното събрание. Или за да получи еднократно финансиране по плана, държавата ни трябва да изпълни всички условия по закриването на въглищните си мощности, се казва в прессъобщението. 

Проектът на решение беше включен в дневния ред на Комисията по енергетика в 48-то Народно събрание, но за него гласуваха едва трима народни представители – Искра Михайлова, Стоян Таслаков и Николай Костадинов от  парламентарната група на "Възраждане". Против решението гласуваха народните представители от ПП, БВ, ДБ и ДПС, а от ГЕРБ и БСП избраха да се въздържат.

Предстои проектът за решение на "Възраждане" ще  бъде внесен за разглеждане в 48-то Народно събрание, макар и неподкрепен от комисията. Тепърва предстои да се реши дали ще  бъдат направени промени в текстовете, касаещи въглищните ни централи в Националния план за възстановяване и устойчивост. Ако промяна не бъде направена, това  изправя страната ни пред заплаха от закриването на въглищните мощности в комплекс "Марица-Изток" и закриването на свързаните с тях работни места.

На срещата са поканени представители на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа", всички синдикални организации и ръководители на дружества от енергийния сектор в региона, уточняват от пресцентъра на партията.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).