Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Възраждане" търси подкрепа за запазването на комплекс "Марица-Изток"
Автор: Екип Varna24.bg 15:11 / 14.11.2022Коментари (0)520
©
"Възраждане" търси подкрепа за запазването на всички мощности в комплекс "Марица-Изток", информира пресцентърът на партията. 

Днес в 18:00 ч. в град Раднево по инициатива на Искра Михайлова – народен представител в 48-то Народно събрание, ще се проведе среща-дискусия на тема "Запазване на всички мощности в комплекс "Марица-Изток" и свързаните с тях работни места".

Преди две седмици "Възраждане" внесе проект за решение за   промени в Националния план за възстановяване и устойчивост. В него се изисква от  плана да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови потребители, както и с намаляването на капацитета на въглищните мощности, с които разполага България  към момента. 

Според  предложението на "Възраждане" трябва да отпаднат заложените планове за купуване на батерии и огромната сума, която е за проучвания за геотермална енергия.

Ако тези промени в плана не бъдат направени, има реална опасност страната ни да се превърне от износител във вносител на електроенергия, защото, за да бъдат получени  парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, първо България трябва да бъде изрядна в документацията, в законопроектите, които е необходимо да бъдат изцяло приети в Народното събрание. Или за да получи еднократно финансиране по плана, държавата ни трябва да изпълни всички условия по закриването на въглищните си мощности, се казва в прессъобщението. 

Проектът на решение беше включен в дневния ред на Комисията по енергетика в 48-то Народно събрание, но за него гласуваха едва трима народни представители – Искра Михайлова, Стоян Таслаков и Николай Костадинов от  парламентарната група на "Възраждане". Против решението гласуваха народните представители от ПП, БВ, ДБ и ДПС, а от ГЕРБ и БСП избраха да се въздържат.

Предстои проектът за решение на "Възраждане" ще  бъде внесен за разглеждане в 48-то Народно събрание, макар и неподкрепен от комисията. Тепърва предстои да се реши дали ще  бъдат направени промени в текстовете, касаещи въглищните ни централи в Националния план за възстановяване и устойчивост. Ако промяна не бъде направена, това  изправя страната ни пред заплаха от закриването на въглищните мощности в комплекс "Марица-Изток" и закриването на свързаните с тях работни места.

На срещата са поканени представители на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа", всички синдикални организации и ръководители на дружества от енергийния сектор в региона, уточняват от пресцентъра на партията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: