Възстановяват проучването на светилище на 90 км от Пловдив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:23 / 29.06.2022
548
Точната дата на разкопките на светилището "Татул“ край едноименното село ще стане ясна сред излизане на разрешенията за теренни проучвания. Илкнур Кязим, кмет на община Момчилград, обяви пред присъстващите над 1 000 души на фестивала "Нощта на Орфей“, че през есента ще има разкопки на "Татул“.

Регионалният исторически музей в Кърджали е ангажиран от Общинска администрация – Момчилград, в работата по светилището. Планирано да се работи в очертанията на културно-историческия паметник, твърди Даниела Коджаманова, директор на музея, съобщава 24rodopi.com.

"През 30-те години на миналия век краеведът Никола Иванов, който пръв съобщава този паметник, съобщава и за наличието на сграда с каменни градежи и керемиди на първото хълмче пред светилището. Целта ни е да проучим тази сграда и да изясним нейния характер“, уточнява Коджаманова.

Скалното светилище е регистрирано и описано за първи път през 1933 г. от краеведа Никола Иванов. През годините на него са правени проучвания, като системни продължителни разкопки на обекта са проведени в рамките на четири археологически кампании – през 2004 г., 2005г., 2007 г. и 2009 г. През първата кампания от 2004 г. археологическият екип установява, че обектът край Татул е храм от елинистическата епоха, функционирал в периода от IV в. пр. Хр. до IV в. от новата ера.

За осем века храмът е преустрояван много пъти и е бил място за почитане на няколко религии, последната от които е християнството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).