Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Взимат лиценза на КТБ, депозитите отиват в "Креди Агрикол"
Автор: Екип Varna24.bg 11:39 / 11.07.2014Коментари (47)1848
©
БНБ публикува на сайта си официално изявление относно приключилата проверка на КТБ и взетите решения за по-нататъшни действия. Публикуваме пълния текст без редакция.

Уважаеми дами и господа,

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.

На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено - първо при Корпоративна търговска банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол-България.

Както знаете, и в двете банки от групата на Корпоративна търговска банка веднага бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера, в четвъртък, докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.

Заключенията от прегледа на одиторите в резюме са следните:

1. Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.

2. Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд. лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.

В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна търговска банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна търговска банка също са жертва на тези злоупотреби.

Поради изброените причини днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка на вниманието на Главния прокурор на РБългария.

В допълнение на казаното за състоянието на Корпоративна търговска банка и на основание на данните, предоставени ни от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката.

Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година - само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата.

Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка. Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.

По изложените дотук въпроси оставаме занапред да се произнася прокуратурата, за да не пречим на процесуално-следствените действия. Оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрираме върху преструктурирането и оздравяването на "добрата част" на Корпоративна търговска банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.

Какви действия ще бъдат предприети по отношение на Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол-България оттук нататък?

Очевидно е, че не можем да пълним "каца без дъно", както казва мъдрият български народ и не можем да одържавим Корпоративна търговска банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката.

Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ.

Но целта остава непроменена! И тази цел е гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.

Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?

Той съдържа многобройни технически подробности, но накратко казано, мерките включват следните стъпки:

1. Одържавяване на Креди Агрикол - България ЕАД;

2. Прехвърляне на всички "добри" активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното - всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ;

3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо - толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите;

4. Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ (в несъстоятелност) ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;

5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.

Оттук нататък на ход са политиците!

Накрая, уважаеми дами и господа,

даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности.

В заключение бих искал да споделя, че през изминалите няколко седмици Българската народна банка работи в пълен синхрон с държавния глава на Република България и други държавни институции, водени от разбирането, че банковата стабилност е първостепенно обществено благо. И вярваме, че ако някой се е съмнявал, вече всички са убедени, че това е безспорен факт.

Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.

Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.

На ход са политиците!

Благодаря за вниманието.




Още по темата: общо новини по темата: 97
06.10.2021 »
11.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
13.04.2016 »
20.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+3
 
 
НЯКОЛКО ПЪТИ ЧЕТОХ ТОВА ГОРЕ И СЕ ЧУДЯ ДАЛИ СТИВЪН КИНГ И СТИВЪН СПИЛБЪРГ МОЖЕ ДА ИМАТ ПРЪСТ В ТОЗИ ТЕКСТ???НЕЕЕ...ТЕ НЕ СА КОМИЦИ, НИТО САТИРИЦИ!!!ГОСПОДАТА, НАПИСАЛИ ТОВА ВЕРОЯТНО НИ МИСЛЯТ ЗА КРЕТЕНИ.НЕ!НЕ СМЕ КРЕТЕНИ!ДНИ ПРЕДИ ДА ОПОВЕСТЯТ "РЕЗУЛТАТА" ОТ ОДИТА" АРЕСТУВАХА КИРО-МАНГАЛА, КМЕТИЦА ОТ РАЙОН ЦЕНТАЛЕН, МАЛКО ПО-РАНО ПРИВИКАХА ГРИША ГАНЧЕВ И ТО ДОСТА ШУМНО...ЕЕЕЕ СТИГА!ГОСПОД ГОРЕ СЕДИ-ДОЛУ ГЛЕДА ВЕ ШУШЛЯЦИ!ИЗСИПА ВИ ГРАДУШКА КАТО ЮМРУК, А ВИЕ ГО ПРЕНЕБРЕГНАХТЕ...ДА НЕ СЪБИРАТЕ ПАРИ ЗА "НОЕВИЯ КОВЧЕГ"???МАЛКО СА!НЯМА ДА ВИ СЪБЕРЕ!"ЛОШИЯТ" ЧОВЕШКИ "МАТРИЯЛ" ВИ НЕ ВЯРВА ДОРИ!НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ НЕ СЕ ДАВА ВТОРИ ШАНС, ДОРИ И ТЕ МНОГО ДА ГО ИСКАТ!ЧИННОТО ИЗПЪЛНЯВАНЕ НА ПОРЪЧКИ И СЦЕНАРИИ Е РАЗГАДАНО, ДОРИ НЕ СИ НАПРАВИХТЕ ТРУДА ДА НЕ ПРОЗИРАТЕ!"ЖИВОТЪТ Е ГОЛЯМ МАЙТАПЧИЯ, ЖИВОТЪТ Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ, НО ЗА ЖАЛОСТ НЕ ОСТАВЯ НИТО ЕДИН ОТ УЧЕНИЦИТЕ СИ ЖИВ..."!!!!
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 11.07.2014 г.
+2
 
 
Все пак откакто е дошла пияната комунистическа сган след 1944 година националния спорт е краденето! Кой каквото може да открадне.
+6
 
 
Наистина ми се повръща от липсата на държавност! Не може да изчезнат 3,5 милиарда лева от банка, с любезното съдействие на лицето-мажоритарен собственик и неговите спаринг партьори, ей така!! Какви театрални заплахи имаше, само и само единият крадец да духне в Австрия с джобни пари от 200 милиона, а за другите остана да се оправдават с него...
+3
 
 
За един отбор да предаваш сънародниците си ...СРАМ
-2
 
 
Ето това е да си жълт мисир,все някой друг е виновен,най-големият крадец и измамник защитават,който открадна парите на хората.Дупедавци
+2
 
 
Аз имам 3 въпроса: 1- Как подяволите се теглят за един ден 200 милиона в кеш ??????? 2. Има ли нещо общо Пеевски с тези млд ? (99% съм сигурен че има, но все пак) 3- Как така държавата ще си придарпа Агрикол, на какво основание и има ли право ?
+3
 
 
Прекрасен сценарии! А сега си стойте вкъщи и на следващите избори и оставете пак комунистите и турците във власта! Честито на българската РАЯ. Заслужава ме си да сме РОБИ в собствената си държава.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 11.07.2014 г.
+2
 
 
Доста неща не се връзват в това изказване с действителността! Най-добре го е оформила журналистката Соня Колтукова, цитирано по-долу от BU12TRAS . Как някой си представят толкова пари да бъдат изнесени в брой, та това са огромни по обем камари! Как някой си представят толкова много досиета да изчезнали, та това сигурно са няколко камиона документация? Явно истината ще се търси още, само това не стига г-н Искров.
+3
 
 
Какво ли е менюто на Д.П., за да може: 1. Да има десетина вестника(отделно други медии) 2. Да има сума ти фирми, 3. Да купува съдии и прокурори, 4. Да е толкова "нежен" със своите 150 килограма. Сигурно си е пестил не само от закуските и вечерите, може и от евтините кУфтенца в парламентарния стол, ама не вярвам в последното, защото рядко се мяркаше там. Или е хапвал висококалорични сандвичи и чипс, с които приятели са го черпили от добро сърце
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: