Взривяват един от най-грозните символи на социализма у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
16:44 / 23.04.2020
2099
Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти най-накрая ще отиде в историята.

Високата част на недостроената сграда на ИПК "Родина“ на "Цариградско шосе" в София ще бъде взривена в неделя, 25 април.

Контролираният взрив ще бъде между 9,30 и 10,00 ч.,съобщиха от фирмата "Изток Плаза“.

За целта час по-рано движението по основния столичен булевард ще бъде спряно и пренасочено. За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни. На място ще има пожарни и линейки.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата "Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната "Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).