Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Xората да си плащат сметката за ток на пазарен принцип, а компенсации да има само за енергийно бедните
Автор: Екип Varna24.bg 22:38 / 17.01.2024Коментари (0)679
©
Националните приоритети на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за тази година са: пълноправното членство на България в Шенген през 2024 г., в еврозоната - през 2025 г., а в ОИСР - през 2026 г.

Това обяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Кирил Домусчиев - председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на АОБР за 2024 година.

Той посочи, че по отношение на Шенген постигнатото до момента е успешна първа крачка, която бизнесът приветства. Успехът с приемането на България по въздух и вода трябва час по-скоро да бъде последван от приемането и отварянето на сухопътните ни граници, защото България губи милиарди, губи ги българският бизнес и държава, губим ги всички ние, заяви Домусчиев.

Той посочи, че работодателите ще настояват за съответните мерки и стъпки, за да може страната ни възможно най-скоро да стане пълноправен член на Шенген.

По темата за еврозоната Домусчиев изтъкна факта, че вече имаме редовно правителство и по думите му това дава надежда, че тази стратегическа цел за бизнеса има шанс и трябва да бъде постигната през 2025 г.

Според него това обаче зависи от провежданите политики – фискална, гъвкав и по-развит пазар на труда, трансформация на икономиката към производства с по-висока добавена стойност, дигитализация, по-високи образователни стандарти и други.

По думите му има елементи, които могат да ускорят тези процеси – покачването на кредитния рейтинг, добри послания към външния свят, потенциална възможност за привличане на инвеститори и по-голяма сигурност. 

Въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата е друг приоритет на АОБР. Според Домусчиев хората трябва да си плащат сметката за ток на пазарен принцип, а компенсации да има само за енергийно бедните. Компенсациите за бизнеса за скъпия ток обаче, важат за всички фирми без значение каква е печалбата им.

Домусчиев каза, че работодателските организации ще продължават да настояват пред правителството и държавните институции да се работи усилено, за да се реализира членството на България в ОИСР през 2026 г. 

Според него приемането на България в Организацията ще даде възможност на страната да осъществи важни реформи, които да допринесат за модернизирането й и създаване на много по-добър бизнес климат, за повишаване на доверието на инвеститорите, ускорен икономически растеж и създаването на нови работни места.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: