Янаки Стоилов: Това не е някакъв годеж, в който освен младоженците трябва да бъдат и най-близките им роднини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:55 / 28.03.2024
1221
Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Виждате, че част от тези, които подкрепиха промените въпреки и деликатно започват да се дистанцират от тях с фразите "ами те каквото дадат, ние това приемаме. Хора, които трябва да се придържат стриктно към Конституцията, като че ли я прилагат, когато на тях не им пречи. Това заяви в БНТ конституционният съдия Янаки Стоилов.

"При връчването на първия мандат за първи път участваха хора, които не са от кръга на тези, които посочва Конституцията. Това не е някакъв годеж, в който освен младоженците трябва да бъдат и най-близките им роднини. След това кандидатът за премиер отива и връчва една папка, казвайки "ами тези хора по принцип би трябвало да са съгласни". После се оказа, че не са съгласни. Това не е някаква казарма, в която отиваш за две години и не можеш по собствено желание да излезеш".

"През последните три, четири дни има някаква стабилизация. Това, което се говори общо взето се покрива с последващите действия, защото в предишния по-дълъг период това беше някакво надиграване между партньорите в коалицията, за да може всеки да извлече резултат , който смята за подходящ. Сега изглежда, че се отива към развръзка, към следващи избори".

Янаки Стоилов коментира дали има достатъчно основания за избори 2 в 1 и дали е възможно такова съединяване.

"Според мен има повече аргументи изборите да се проведат на една и съща дата. Не само заради това, че повечето партии в парламента изразиха такова предпочитание. А и защото виждаме все по-тясната връзка между европейската и националната тематика".

Стоилов определи като проблем дали избори 2 в 1 са възможни:

"Все още са възможни, ако в следващите десетина дена, бъдат извършени тези формални действия, защото това трябва да направи възможно датата 9 юни. Каквито и да са изборите е добре кандидатите в тези избори поне да знаят с какво се свързва в българската история датата 9 юни."

Янаки Стоилов е обезпокоен от факта, че мнозинството от хората в страната не очакват, че изборите могат да променят съществено техния живот и да решат големите проблеми.

"Всъщност сега президентът е по-затруднен, защото в промените, които се направиха, той трябва да премине през междинни действия, зависи от волята на други потенциално участващи лица".

"Президентът е поставен в условията на обвързана компетентност той да избере един човек, но след това да получи списъка от този кандидат за министър-председател.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Геновева Петрова: Един от основните въпроси е до каква степен дис...
Бивш здравен министър за казуса с частната болница: Кондева пое "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).