Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ясен Тодоров: Изпълнителната власт казва кой да бъде арестуван, утре ще определя кой е виновен и кой да бъде осъден
Автор: Екип Varna24.bg 08:46 / 22.03.2022Коментари (0)971
© БНТ
Прокуратурата не беше уведомена за действията на МВР, както изисква НПК. Това заяви Ясен Тодоров, зам.- директор на Националната следствена служба по повод арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов.

По негово мнение процедурите са много тежко опорочени, а премиерът грубо погазва закони.

"В чл. 212 от НПК пише, че досъдебното производство се образува с постановление на прокурор. Проверката, извършена по закона на МВР от декември до средата на март не е приключила по законосъобразния начин. Ако служителите на МВР са установили данни за извършено престъпление и за извършителите, било е редно да докладват това в СГП и ако прокурорът сподели тяхното мнение да образува наказателно производство и да предприеме следващи действия по разследване. Ако има данни за някои лица, че са извършили престъпление, да бъдат приведени в качеството на обвиняеми и да им бъдат взети съответните мерки за неотклонение", каза Тодоров пред БНТ.

По думите му обаче се случва следното: "Миналия четвъртък премиерът вика служители на МВР в своя кабинет, казва им, че знае нещо по този случай, те го разпитват и явно там са дадени нарежданията за последващите процесуално следствени действия. С акта на разпита на премиера се счита, че е започнато досъдебното производство. Но тук пак е нарушен НПК", каза Тодоров, защото в алинея 2 са уредени изключенията за започване на производство - то може да не се образува от прокурор само в случаите на неотложност, каквото може да е разпит на свидетел, но когато незабавното извършване на този разпит е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства.

Тодоров заяви, че в този разпит не е видял нещо, което е доказателство по делото. Категоричен е, че МВР е следвало незабавно да уведоми прокуратурата, не по-късно от 24 часа.

Според Тодоров с арестите управляващите са целели две неща - да упражнят репресии към своя политически противник и да се опитат да дискредитират българската прокуратура, като използват клишето - "ние ги хващаме, те ги пускат".

"Нещата, които се случват са страшни, защото се получава така, че изпълнителната власт се опитва да изземва правомощия на единствения конституционно определен орган, който осъществява надзор върху досъдебното производство, има право да образува досъдебно производство, да повдига обвинение и да го защитава пред съда. При образуването на производството премиерът има качеството на свидетел, той няма права да се запознава с материали".

"На 17 март министър-председателят, министърът на вътрешните работи, началникът на кабинета, решават да арестуват бившия премиер на България без за това да е уведомен единствения конституционно определен орган. Това е Денят на престъпното безумие 2", каза Тодоров.

По думите му войната срещу прокуратурата и срещу главния прокурор се води, защото настоящата изпълнителна власт иска да прави с прокурорите това, което направи с разследващите служители - да ги извика в кабинета и да им нареди какво да правят - кой да бъде арестуван.

"Страшното е, че ако в тази война победи изпълнителната власт, ще загуби държавата. Днес изпълнителната власт иска да каже кой да бъде арестуван и да изземва функциите на прокуратурата, но утре ще иска да изземе функциите и на съда, и да каже кой е виновен и кой да бъде осъден. Това е страшно и чудовищно", каза Тодоров.



Още по темата: общо новини по темата: 181
12.12.2023 »
21.03.2023 »
31.12.2022 »
16.11.2022 »
01.11.2022 »
18.10.2022 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: