Юлиан Войнов за новата план-сметка: Най-важният въпрос е дали ще бъде спазено бюджетното салдо за 2024 година

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
18:51 / 09.11.2023
907
Тази година най-вероятно няма да видим изпълнение на капиталовите разходи - в макрорамката на бюджета се вижда, че за следващата година ръстът на капиталовите разходи е значително увеличен. Това, което няма да бъде изпълнено тази година ще се направи опит да бъде изпълнено следващата. Освен това има допълнителни разходи, които трябва да бъдат увеличени като текущи и социални разходи, което ще рефлектира и на приходната част на новия бюджет. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Юлиан Войнов, финансист и икономист.

"Предложените закони в момента, приети от Министерски съвет и вече налични в парламента, целят увеличаване на данъчните приходи от източници, които до този момент не са били използвани максимално рационално. Най-важният въпрос е дали в края на краищата ще бъде спазено бюджетното салдо за 2024 г. Бюджетен дефицит е заложен на 3%, от гледна точка на целта на България за влизане в Еврозоната, това е един от важните критерии наред с инфлацията, която също е един от основополагащите критерии и оценката на страната за готовността й за влизане в Еврозоната", отбеляза икономистът.

Според Юлиан Войнов при всички случаи ще има напрежение около новата план-сметка, тъй като предложенията на Асен Василев срещат отпор в различни сфери.

"Особено активни в това отношение са ресторантьорския бизнес, където има доста инициативи срещу планираните промени. От гледна точка на това, че част от участващите в т.нар. сглобка по-скоро са склонни да подкрепят исканията на определени бизнеси, в частност на ресторантьорския бизнес. Най-вероятно ще породи напрежение в правителството и в парламента, доколкото тези проблеми могат да създадат наистина сериозни проблеми на бюджета и на макроикономическата ситуация в страната, в настоящия момент е трудно да се определи. Но при всички случаи самият бюджет и съответно промените в данъчните закони ще минат, според мен трудно, с много разгорещени дебати, с много промени.

Това, което е най-важно е, след приключването на дебатите и приемането на окончателния вариант на бюджета, да не се стигне до ситуация, където заложеният бюджетен дефицит да бъде надхвърлен. Защото това категорично ще означава, че ние самостоятелно и еднозначно поемаме пътя на отказ от влизане в Еврозоната", отбеляза икономистът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (558):
31.05.2024 Обезщетенията за безработица са скочили три пъти
30.05.2024 Отпускат допълнителни 12,5 млн. лв. за култура
30.05.2024 Информация от НАП, която засяга десетки хиляди българи
30.05.2024 МРРБ дава близо 160 млн. лв. за общински проекти
30.05.2024 Парадокс: Възрастта за пенсия се вдига, а в същото време работим по-малко преди да се пенсионираме
29.05.2024 Служебното правителство пое нов държавен дълг, третият за кабинета
"Главчев"
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).