Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юрий Асланов: На когото и да беше връчен мандатът, резултатът щеше да е този, предсрочни избори
Автор: Йоланда Пелова 09:19 / 16.01.2023Коментари (0)676
©
Ако в предишните конфигурации на парламенти, имаше някакви шансове за успех, още с конструирането на този парламент се видя, че тези шансове са практически нищожни, а след изчерпването на първия и втория мандат, беше ясно, че са нулеви. На когото и да беше връчен мандатът, резултатът щеше да е този, предсрочни избори. Това каза в сутришния блок на Радио "Фокус" " Добро утро, България" социологът Юрий Асланов по повод решението на президента Радев да връчи третия мандат на ПГ на "БСП за България".

"Беше ясно от самото начало, че без участието на ГЕРБ или "Продължаваме промяната", или поне на единия от двамата субекти, не може да бъде съставено каквото и да е редовно правителство. А начинът, по който подходиха при конструирането на първия и втория проучвателен мандат, показва, че и двете партии се стремят към предсрочни избори. На когото и да беше връчил президентът третия мандат, щяхме да се озовем пред същата перспектива, която е повече от ясна", каза социологът.

Според него Радев не е избрал ДПС заради негативната реакция на обществото, чието мнение е негативно настроено спрямо третата политическа сила в 48-то НС. От друга страна, "Възраждане" е заявила, че няма да търси диалог с нито една друга партия, а се подготвя за нови предсрочни избори. 

"Ако беше избрал да го връчи на ДПС, общественото мнение щеше да реагира крайно негативно и бурно. Няма значение колко справедливо или не, но масовите настроения по отношения на тази формация  са негативни, те са доминиращи. Това щеше да се отрази на президентската институция също негативно. И ГЕРБ, и ПП заявиха, че с ДПС няма да влизат в коалиция, няма да преговарят за правителство. Както казах и в началото, без тези две формации, няма как да се състави правителство. Ако беше го връчил на "Възраждане“, щеше да се случи същото, защото никой не иска да преговаря с тази партия. Тя е заявила, че ще прави кабинет само самостоятелно, без да влиза в коалиция с никого и освен това тази партия е заявила, че този парламент е мъртъв, трябва да приключи, колкото се може по-скоро, и трябва да се ходи на избори", обясни той.

Асланов твърди, че ДБ е изглеждала най-логичната партия, която да получи третия мандат, но след скандала с NEXO, това е променило настроенията на останалите политчески формации.

"Остава ДБ, може би имаше някакъв смисъл да бъде връчен на тази партия, но преди скандалите от тази седмица, които нанесоха неуспорима имиджова щета на формацията на Христо Иванов и Атанас Атанасов и нямаше как общественото мнение да реагира позитивно. Да не говорим за това, ч е се появиха колебания от останалите политически сили дали те няма да пострадат, ако започнат да преговарят с тази партия в сегашната обстановка", каза още той.

Социологът обясни, че ако мандатът беше връчен на Стефан Янев, това щеше да отбелязано като намерение на държавния глава да продължи да управлява страната, но този път с редовен кабинет. 

"Остава вариантът за "Български възход“. Първо, не е логично най-малката парламентарно представена партия да води преговори за съставяне на редовен кабинет, но от друга страна, щетите за президентската институция щяха да бъдат налице, доколкото лидерът на тази партия, Стефан Янев, беше секретар на президентската канцелария, след това служебен премиер. Нямаше как коментарите да не блъснат общественото мнение, че Радев залага на свое пркси, за да прдоължи да командва чрез един редове кабинет, все едно е служебен. Радев вероятно е преценил всички тези алтернативи и е решил да се спре на най-традиционната и най-логичната и да го връчи на БСП", смята Асланов .



Още по темата: общо новини по темата: 868
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: