Юрий Асланов: Ние сме бедни, болни и глупави

Автор: Рени Томович
Коментари (1)
08:25 / 04.05.2023
408
Политическата картина е един от множеството фактори, които влияят на демографските процеси. Това каза за аудиокаста "Това е България“ на "Фокус" социологът Юрий Асланов. "През последните години, когато кризата се задълбочи, прерасна в парламентарна, почти в конституционна, този фактор играе много по-силна роля на промяната на моделите на социално поведение на хората. Изгражда усещане за несигурност за бъдещето, на неувереност в утрешния ден, което малко или много, оказва влияние, макар и непряко, върху въздържането от повишаване на раждаемост, върху начина, по който хората изграждат житейските си планове за бъдещето и най-вече върху засилващото се напрежение, натискът на миграцията“.

Ние сме най-бедната държава в ЕС и свикнахме с това определение, че когато става дума за различни видове класации в рамките на Европа, ние сме на дъното, допълни Асланов. "Т.е. ние сме най-бедната държава, с най-високо социално разслоение, т.е. лидиращи социални, имуществени и всякакви други неравенства, труднопреодолими, защото не се демонстрира политическа воля за преодоляването на тези неравенства, не се правят реформи, които да предотвратят тези растящи неравенства. Ние сме държавата в ЕС, която е с най-ниска средна продължителност на живота и с най-висок дял на заболявания, които заплашват живота, не само здравето на хората. Заедно с това ние сме страната в ЕС, в която най-бързо расте функционалната неграмотност на населението. Т.е., ако мога така да се изразя на най-популярния жаргон, ние сме бедни, болни и глупави. И докато сме такива, и не намерим позитивен отговор на решенията по тези три въпроса, не се измъкнем от тази яма, изобщо не може да се надяваме да пречупим лошата тенденция на демографската ситуация в България“.

Когато четем данните на статистиката, средно годишно България намалява с 50 хиляди души, всяка седмица изчезва по едно село и всяка година по един областен град, разясни Асланов. "Ако тази тенденция не бъде пречупена или поне задържана, прогнозите са, че до 2040 г. населението на България ще спадне под 6 милиона души, а делът на хората над 65-годишна възраст ще надвиши една трета. Икономистите могат веднага да ви разяснят какво означава това за икономиката, а политиците би трябвало да са наясно, че като домино ще рухнат всички социални стени. Т.е. основата, върху която политиците управляват тази държава и изграждат доверие към себе си. То и без това е ниско.“

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (1)

Още по темата (936):
21.06.2023 Илияна Иванова е предложението на ГЕРБ за еврокомисар
10.06.2023 Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: Ако ми бяха поискали имунитета, щях да го дам веднага
10.06.2023 Проф. Румяна Коларова: Евентуален политически проект на Радев ще бъде
провал 
08.06.2023 Тошко Йорданов остави тв водеща без думи с въпроса, който й зададе
07.06.2023 Георги Свиленски: Призовавам Борисов да спре да лъже 
07.06.2023 Теменужка Петкова: Ще следим изкъсо работата на правителството
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).