Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Южен поток" се споразумя с пристанище Варна, ще си складира тръбите
Автор: Екип Varna24.bg 12:37 / 15.01.2014Коментари (0)2285
©
"Саут стрийм транспорт" (Южен поток транспорт) подписа споразумение с пристанищата във Варна и Бургас, което предоставя на компанията право на складиране и съхранение на тръби в тези пристанища.

Морският газопровод "Южен поток" ще се състои от четири паралелни линии, разположени по дъното на Черно море. За всяка линия ще бъдат необходими повече от 75 хиляди тръби. Тръбите ще се съхраняват на територията на така наречените складови терминали, разположени в пристанищата на българския бряг. През 2014 година, когато ще започнат строителните работи, тръбите ще бъдат разтоварени на специализирани тръбополагащи кораби.

"Саут стрийм транспорт" се спря на подходящите за тази цел складове в пристанищата Бургас, Варна-Изток и Варна-Запад. Пристанищата ще се ползват за складови терминали и за логистични услуги, необходими за строителството, като периодът за ползване може да е от 4 до 6 години.

Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на "Саут стрийм транспорт": "Складовите терминали в България ще играят ключова роля за логистиката при полагането на морския газопровод и ние сме наистина доволни, че постигнахме споразумение с двете български пристанища. Това ще спомогне за развитието на бизнеса в България и в същото време ще осигури строителството на морския газопровод "Южен поток" в срок".

Изпълнителният директор на "Пристанище Варна" ЕАД Божидар Чапаров: "В своята 108-годишна история Пристанище Варна се доказа като най-големият пристанищен оператор в България. Само за 2103 г. ние обработихме над 10,7 млн.тона различни видове товари. Богатият ни опит, оборудването, с което разполагаме и отлично подготвените складови площи ни дават увереността и самочувствието, с което посрещаме това ново предизвикателство."

Жорж Дерелиев, изпълнителен директор на БМФ ПОРТ БУРГАС ЕАД: "Пристанище Бургас е най-дълбоководното пристанище в България и разполага с отлична техническа инфраструктура за изпълнението на морската част от газопреносната система "Южен Поток". Подписването на споразумението със "Саут Стрийм Транспорт" е ползотворно както за пристанището, така и за икономиката в региона на град Бургас, тъй като ще осигури нови товари и допълнителни работни места."

Морският газопровод "Южен поток" през Черно море е морската част на газопреносната система "Южен поток", която ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия до Централна и Югоизточна Европа, създавайки нов маршрут за доставка на газ и осигурявайки нов транзитен капацитет. Морският газопровод "Южен поток" ще е дълъг 931 километра, тръгвайки от руския черноморски бряг край град Анапа, преминавайки през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и достигайки сушата на българския бряг край Варна.

Българският участък от проекта ще бъде приблизително 236 километра. Той започва от границата между турската и българската изключителни икономически зони в Черно море и достига до сушата на българския бряг. От там природният газ ще бъде транспортиран през страната от "Южен поток България" АД, а по-нататък - до страните в Югоизточна и Централна Европа от други съвместни предприятия. Планира се търговската експлоатация на газопровода да започне в края на 2015 г. Когато бъде напълно изграден, морският газопровод "Южен поток" ще се състои от 4 тръбопровода и ще достигне годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра природен газ.




Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: