Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За да си изтеглиш заплатата по банков път без такса – има условности, ето какви
Автор: Екип Varna24.bg 14:57 / 29.07.2023Коментари (15)32001
©
С 36 милиона лева повече са събрали банките от такси и комисиони, сочат данните на БНБ към края на май в сравнение със същия период миналата година. Поскъпване има при 7 от 13-те най-често извършвани банкови операции, показа проверка на БНТ. Здравка Кръстева получава заплатата си по банков път, но не следи колко ѝ взима банката за теглене. Не смята и че превеждането на заплатите по този начин ще ограничи сивата икономика. Именно това обаче е мотивът на депутатите, които гласуваха на второ четене всички фирми със 100 и повече служители задължително да плащат възнагражденията по банков път.

Парламентът прие и да не се плащат такси за обслужване и теглене от базисна сметка, в която постъпват трудовите възнаграждения. Във вписаните текстове депутатите искат във всички пощенски клонове да се инсталират терминали, на които да може да се теглят заплати, пенсии, стипендии и социални обезщетения без такси, а банката също да не взима и при теглене от собствените ѝ банкомати.

За да не плащат такси при теглене на пари на гише, работещите трябва да имат т. нар. базисна сметка или платежна сметка за основни операции. Тя се предлага и сега от банките. В предложението, което беше прието, се казва, че ще може да се тегли до една минимална работна заплата без такси.

"По директива банките са задължени да оферират такива сметки. И в момента банките имат изключително разнообразна гама от продукти, които в някои пакети включват определен брой операции, които са безплатни", посочи финансистът Борис Петров.

"Всички ще си открием такава сметка и аз не мога да разбера, ако някой превежда по тази сметка не работна заплата, а от друго място пари, как банката ще определи кои пари са ми от работна заплата, че да не ми събират такси, кои не са. Парите нямат панделки. Това беше взето като решение на коляно в късните часове вчера или ранните часове днес, вече се обърках", коментира финансовият журналист Петър Илиев.

От Асоциацията на банките заявиха, че няма да коментират казуса, докато не се впишат промените в Държавен вестник. Остава неясно и как точно ще работят терминалите в пощенските клонове, от които ще може да се тегли до една минимална работна заплата без такси. Финансовият журналист Петър Илиев смята и че новото законово изискване ще накара банките да намерят механизъм за компенсиране.

"Те ще си го вземат от фирмите, от таксите за ПОС терминали и тогава фирмите ще го начислят в стойността на стоките. Ето така се прави инфлация. По този начин, с такива депутатски дивотии".

Банковата статистика отчита и ръст в парите, които се събират от потребителите. Последните данни са към февруари и сочат, че е поскъпнало откриването на разплащателна сметка с близо 70 ст. в сравнение с миналата година.

"Ще видим наистина повишение на таксите в повечето случаи, за повечето операции. Обслужването на разплащателна сметка - т.нар. такси за поддръжка, също са нараснали с около 40 ст. Таксите за вътрешнобанкови преводи и междубанкови преводи - те също поскъпват със 70-80 стотинки", каза финансовият анализатор Иван Стойков.

"В момента банките са в доста солидна ситуация заради повишаването на лихвените проценти, и това е основният приходоизточник на банките, който доминира около 70% от оперативните приходи на банките" Борис Петров, финансист. БНБ следи 25 от банковите операции.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Абе каква е тая ши**на логика.Само за минимална работна заплата.А другите .?.Миналата година.ши*аните банки имат печалба два милиарда лева от такси.
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Когато бях в Англия Банките се бориха за клиенти Безплатни билети за басейн за цялото семейство,намират ти бизнес клиенти за твоя бизнес и т.н.А тук за добър ден плащаш такса
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Да ти еб..и ши*а..е банки .За всяко нещо такси.
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Като цяло това е много глупава, популистка мярка. Няма да доведе до нищо добро. Банките ще компенсират чрез вдигане на други такси и в крайна сметка потребителят ще е повече ощетен
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Със сигурност банките ще намерят начин да компенсират тези свои приходи, ако им отнемат таксите за разплащателните сметки. При това така ще компенсират, че печалбите им ще се увеличат, а ние ще загубим повече. Подобни насилствени административни мерки никога не са водели до нещо добро. А и ако ще се тегли без такса, защо да е ограничено само размера на МРЗ? Нима всички са на МРЗ? А и отдавна хората свикнаха да плящат с карти и едва ли много хора си теглят цялата заплата от банкомат в брой за да плащат след това стоки, в чиято цена е калкулираня таксата за ПОС терминал от търговеца, при положение, че цената е една и съща без значение от начина на плащане.
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
0
 
 
Това само в България го има банката да ти взима пари за да си изтеглиш заплата или за джобни. Работя в чужбина единствено банката ми взима такса ако тегля от чужд банкомат.
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
+1
 
 
запомнете, "банката никога не губи иначе няма де е банка" друг е въпроса, че в България всичко е извратено от 240-те чучула идва времето на електронните пари и тогава настъпва робството
Aнонимен
на 30.07.2023 г.
+1
 
 
В началото таксите бяха стотинки. Тегленето от автомат на банката беше безплатно. Автомата да издаде разписка също безплатно. И това в годините, когато се откриваха все нови и нови банкови клонове, а голяма част от хората си получаваха заплатите в кеш. И при тези условия банките бяха на печалба. Сега вдигат такси, затварят клонове, измислят нови такси. Значи или трябва да са на свръхпечалба или са тръгнали към дъното и се мъчат да не потънат.
0
 
 
Лихва няма ,но пари за банката бол.2,50 до 3лв.за обслужване при 0,3 % лихва .Мушенническа държава .
Aнонимен
на 29.07.2023 г.
+4
 
 
Този тип сметка го има почти навсякъде и се нарича точно така - базова. Предлагат се само базови услуги и нямата такси. На следващите нива се плаща месечна такса, но пък това носи със себе си и допълнителни превилегии или някакви бонуси, като например застраховка, абонамен за периодично издание или нещо друго. Но това в България е неприложимо. Не е ли да дереш клиентите си, не си банка. Плаща дори за да влезеш в офиса, образно казано. Няма инвестиции в онлайн банкиране. Просто някаква програмка с картинки за прости аритметични дейности по банкова сметка, към друга сметка. Банките са в 19 век, с претенции да са модерни
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: