Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За първи път от 14 години "Слънчев бряг" АД е на печалба
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 11.02.2021Коментари (0)588
© Varna24.bg
Въпреки кризата в туристическия сектор, причинена от пандемията от COVID-19, "Слънчев бряг“ АД ще отчете 481 000 лв. печалба за 2020 г. Това се дължи основно на целенасочените усилия на ръководството на дружеството, което в последните 10 години усилено работи в посока за излизане от усложненото финансово състояние. За последно дружеството, което стопанисва инфраструктурата на най-големия курортен комплекс у нас, е реализирало счетоводна печалба през 2007 г., съобщиха от дружеството.

"Това е символичен момент, имайки предвид, че "Слънчев бряг“ АД с години бе сочено като губещо, заради редица проблеми, натрупани в миналото“, коментира Златко Димитров, изпълнителен директор. От 2010 г. до момента загубите са намалени с 8 000 000 лв. Акционерното дружеството е 75% собственост на Българската държава, а останалите 25% от акциите са на 24 юридически и 4 224 физически лица.

За сравнение през 2019 г., "Слънчев бряг“ АД регистрира счетоводна загуба от 543 000 лв. Въпреки това, дружеството все още е изправено пред предизвикателствата за справяне с кризата, причинена от COVID пандемията. Само за миналия летен туристически сезон приходите от сезонни дейности са намалели общо с 1 069 000 лв., заради отстъпките, които "Слънчев бряг“ АД направи към бизнес операторите в комплекса и редуцирания обем от сезонните дейности. Припомняме, че всички цени за ползване на инфраструктурата и услуги в курорта за сезон 2020 бяха намалени с до 50%, в това число платеното паркиране и цените за тротоарно право. "Слънчев бряг“ АД посрещна тази криза в най-стабилното си финансово състояние в последните 10 години и това ни даде възможност да направим отстъпки към представителите на бизнеса в комплекса, както и да продължим инвестициите в инфраструктурата“,допълва Златко Димитров.

Намалението в приходите през 2020 г. отчетливо се вижда в цифрите за ползване на транспортната инфраструктура, които са намалели с 591 000 лв. в сравнение с 2019 г. Вторият осезаем спад е в приходите от тротоарно право, които заради намалените цени бележат спад с 235н000 лв., отчитат от дружеството.

За да компенсира тези загуби в следствие на кризата в сектора през 2020 г., дружеството редуцира разходите си, както и започна да извършва със собствен ресурс редица дейности, за които до момента са били използвани външни изпълнители.

"Отчитането на печалба за 2020 г. въпреки трудностите, е ясна индикация за напредъка, който продължаваме да постигаме, оставяйки проблемите с наследството от миналото зад гърба си. В същото време желанието ни е да успяваме да правим все по-големи инвестиции в инфраструктурата в Зона Изток на комплекса, което да бъде от полза както за бизнеса, който работи на територията на Слънчев бряг, така и за туристите“, добавя Златко Димитров, изпълнителен директор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: