За втора поредна година ще се случи нещо уникално в Борисовата градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:53 / 08.01.2023
859
Над 200 дефилиращи сурвакари, майстори на маски, фолклорен танцов ансамбъл "Хоро" към Общински младежки дом - Перник, от фестивала "Сурва" гостуват в София. Предвидена е и кулинарна изложба, съобщават от Столичната община.

Събитието ще се състои днес, на 8 януари, в Борисовата градина, като то се провежда за втора поредна година.

Дефилето ще започне от езерото "Ариана" и ще продължи до специално изградената сцена на открито (на локацията на парк-театър "Борисова градина"). Ще участват няколко сурвакарски група - от Народно читалище “Крюгер Николов - 1922 г.“ в село Пещера, община Земен, читалище "Христо Ботев - 1928 г.“ в село Копаница, община Радомир, от село Светля, община Ковачевци; от читалище "Пробуда - 1935 г." от квартал "Бела вода" в Перник, от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Маскарадната обредност по "Сурова" се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села. Изпълнителите на тази новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи - сурвакари, които играят и обхождат селищата. Народният празник "Сурова" ("Сурва") включва в себе си традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди.

Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Със сурвакарското пожелание "Да бъде!" се утвърждава новото начало и желанието за плодовитост, благоденствие и благополучие.

Международният фестивал "Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история. Организира се от Община Перник от 1966 г. От 1985 година има статут на международен.

През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. - по време на тържествена сесия на общинския съвет в Перник - президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон, обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. 

През 2015 г. народният празник "Сурва" ("Сурова") е включен в представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).