Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Забраниха пушенето на закрити обществени места
Автор: Екип Varna24.bg 16:47 / 11.04.2012Коментари (63)7102
© Varna24.bg
На първо четене почти без съпротива в Народното събрание бяха приети промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. "За" гласуваха 99 народни представители, четирима бяха "против", а 10 се въздържаха. При новото положение няма да е разрешено да се пуши на всички затворени обществени места, включително заведения, както и на открити детски и спортни площадки и съоръжения.

Здравният министър Десислава Атанасова уточни пред журналисти, че между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в офисите, тъй като сега това не е изрично направено. "В момента тази забрана не касае закритите обществени работни места, но имаше и от колеги предложение от комисията по образование, че ще бъдат направени между първо и второ четене такива предложения забраната да е в сила и за работните места, както е досега" - каза тя.

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов се опита да успокои от парламентарната трибуна представителите на ресторантьорския бизнес, че забраната няма да ликвидира дейността им и печалбата от нея. Той се обърна специално към собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показвали, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализирала. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) пък посочи, че "този дебат не е между пушачи и непушачи", а за здравето като цяло. Тя призова за най-скорошно приемане на пълната забрана, тъй като това "е сериозна стъпка към профилактирането на хората".

Напоследък тръгнаха догадки дали депутатите все пак ще направят изключение за пушенето в нощни заведения след 22 ч. Лично премиерът Бойко Борисов обаче заяви в телевизионно интервю, че твърдо се въвежда пълна забрана. Десислава Атанасова също заяви днес, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за барове късно вечер. Тя коментира вредния навик, като даде за пример самата себе си: "Все още не съм отказала цигарите, правя опити, но все още не мога да ги откажа напълно". Атанасова преди време обяви, че ще се освободи от порока.

Депутатите въведоха и нов текст, който няма да позволява рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвидени са административни санкции за нарушителите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Tanya Branko
премахни филтъра

+1
 
 
И аз пуша по 3-4 цигари на ден.Но ВИНАГИ излизам да пуша навън,дори да седна в заведение за пушачи,ако съм на почивка в по-изостанала в това отношение държава.А после мн.ясно за да не мириша на с извинение лайна,си нося в чантата ако не освежител за уста-поне супер силни дъвки (които не помагат мн.добре).Всеки има право да трови себе си,но не и околните.Селянията не е да си от село,а да си селянин по душа и да обичаш да ти мирише на акита,както вече казах-и устата,и дрехите,и душата...Видяхме как се справиха с проблема със залите за пушачи.Маса до маса стана работата,на 1та се пуши,на другата не...Е,ако това не е селяния,какво е тогава?Които е на различно мнение нека роди или отгледа едно дете и да пуши вътре в къщата си,даже в спалнята на детето си ако иска!И след последствията пак да си пуши вътре!Хиляди семейства в България живеят все едно в 60-70te години и си пушат вътре вкъщи.После се оплакват че децата им са с астма или имат бронхити и т.н. през 3 седмици.Глоби дано има,за олигофрени,които ще се правят на важни и ще запалят цигара вътре в заведение!
+1
 
 
Браво,най-после нещо нормално и полезно за всички здравомислещи хора!С цигарата-навън!!!То си е направо цигания да запалиш в ресторант,където хората се хранят или на друго място,където има малки деца!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: