Забраняват на шофьори под 25 и над 60 да возят деца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (17)
14:02 / 02.09.2010
486
Aвтобусни специализирани превози на деца и ученици могат да извършват само шофьори на възраст от 25 до 60 години. Възрастовото ограничение е заложено в промените в Закона за автомобилните превози, внесени в парламента. По действащата нормативна уредба книжка за автобус (категория D) у нас може да вземе лице, навършило 21 години. Горна граница няма.

Новият възрастов коридор от 25 до 60 години ще важи за специализирани и случайни превози на деца и ученици. Под това се разбира превоз на предварително организирана група деца. Ще важи за училищните автобуси и екскурзии, както и за превозите от и до детските градини.

Справка на "Труд" показа, че в последните години при два тежки инцидента с автобуси шофьорът е бил под 25 или над 60 години. Така бе при ужасната катастрофа край местността Бакаджиците (Ямболско) м. г., когато загинаха 18 души. В случая водачът бе на 61 г. А при трагедията край гр. Бяла през 2006 г. (също с 18 жертви), шофьорът бе на 24-годишна възраст.

С промените в закона ще се сложи край на скъпите таксита. Предвижда са общинските съвети да определят максимални цени за таксиметрови превози. Целта е да се защитят потребителите от прекалено скъпите таксиметрови коли, наричани "копърки". Сега има тарифи по три-пет лева, дори по осем лева на километър.

Източник: в. "Труд"

Виж коментарите (17)
Още новини от Национални новини:
Посолството на САЩ в София с важно съобщение
Близо 57 000 ментета задържаха митничарите на двата моста между Б...
Ако получите такъв имейл от Инспекцията по труда, в никакъв случа...
КНСБ: Човек трябва да получава заплата от 1454 лв. нето, а за сем...
Не отваряйте и не отговаряйте на тези имейли, съветва експерт по ...
Да отидеш на протест, да ти блъснат колата и да се прибереш с пат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).