Забраняват връщането на осиновени деца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:55 / 04.08.2016
1699
Осиновителите вече няма да могат да връщат обратно децата в институциите, от които са ги взели у дома. Това предвиждат промени в Семейния кодекс по инициатива на министерствата на социалната политика и на правосъдието.

"Ще отменим разсиновяването. Ще направим така, че тази процедура ще могат да поискат само държавни институции и то в много извънредни случаи", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

 Това означава, че в бъдеще Агенцията за социално подпомагане ще може да поиска прекратяване на осиновяване в случай, че детето е жертва на домашно насилие например. 

Сега родителите могат да разсиновят дете дори, ако са в конфликт с него.
Статистиката показва, че всяка година около 10 семейства завеждат дела за разсиновяване. 

"Най-често до тази процедура се стига в тийнейджърските години на детето, когато осиновителите не могат да се справят с трудния му пубертет", признават социални работници. Промените в Семейния кодекс предвиждат още улесняване на процедурата по осиновяване чрез създаване на Национален съвет, който да обедини работата на 28-те регионални съвети по осиновяване. Сега кандидат-осиновителите, които искат дете например от региона на Пловдив, подават молба само до този регионалния съвет. За да получат по-бързо предложение за дете кандидатите ще подават вече молби до повече съвети. Желаещите да приютят дете ще подават само една молба до Националния съвет. Така автоматично социалните ще търсят най-подходящото за тях дете в цялата страна.

Според подготвените промени ще отпадне тайната на осиновяването, за което неправителствените организации настояват от години. Докато е непълнолетно детето ще може да поиска информация за заболяванията си от бебе. След навършване на 18 години осиновеният ще може да поиска и информация за биологичните си родителите. След това социалните ще се свързват с майката, която да реши дали да се срещне с детето си или не.

"Очакваме в началото да има много подадени молби, което ще затрудни малко работата на Националния съвет по осиновяванията", прогнозира зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева- Мичева. 

Промените предвиждат още затягане на процедурата по припознаване на новородено. Целта е да се спре практиката, при която мъже припознават чуждо дете, с което заобикалят процедурата по осиновяване.

"Това са семейства, които намират жена, за която смятат, че ще изостави детето си, плащат и след раждането мъжът припознава детето и поемат грижите за него", обясни Сачева.



Източник: Монитор

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Темелкова: Прекалено дълго време академичната общност беше ...
Експерт с добра новина за цената на тока
Ева Майдел: Политиката не може да разделя обществата и да води до...
Задържаха хиляди фалшиви покемони и Супер Марио на Ферибот Оряхов...
Симеон Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 год...
Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлоду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).