Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задава се ново поскъпване на тока и парното
Автор: Екип Varna24.bg 10:24 / 16.05.2018Коментари (2)2220
©
Ново поскъпване на тока, газа, парното и топлата вода се задава от юли заради повишението на цените на горивата. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от в. "Сега". "От юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и на тока, произвеждан от топлофикациите по комбиниран начин, ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари", каза той.

Иванов все пак се застрахова, че е много рано за точни прогнози и изрази надежда, че през следващия месец международните събития, които са предизвикали това повишаване, постепенно ще отшумят.

В следващите седмици се очаква драстично поскъпване на горивата. По традиция в началото на летния сезон бензинът и дизелът повишават цените си. След обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран котировките на суровия петрол се вдигнаха до рекордни нива за последните няколко години.

В последните дни на някои места бензинът на дребно достигна и дори мина 2.20 лв. за литър. Това обаче отразява скока на котировките от преди около месец. Обикновено цените на горивата на дребно у нас следват световните цени на петрола със закъснение от няколко седмици.

Окончателното решение за новите цени на тока, парното и газа трябва да бъде взето от регулатора в последните дни на юни. Преди това работна група от комисията трябва да изготви доклад във връзка с исканията на дружествата и доколко те са основателни. В петък например "Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с около 16% за третото тримесечие. Според шефа на КЕВР това искане е основателно, "тъй като цените на петрола на световните пазари се повишиха".

Отделно от това ЕВН и "Енерго-Про" вече поискаха повишение на цените на тока с около 6-7%, докато ЧЕЗ настоя за около 16 на сто.

"Признаваме само такива разходи, които са икономически обосновани", застрахова се все пак Иван Иванов и припомни, че за последните три години цената на тока за бита е била повишена общо с 2.5%.

"Комисията няма да позволи драстично повишение на цената на тока", коментира тогава Иван Иванов. Сега обаче явно са налице други обстоятелства. Освен това, ако комисията одобри поскъпване на газа над 5%, то автоматично ще "повлече" след себе си и останалите цени. По закон трябва да има повишение и на парното, и на топлата вода. Природният газ поскъпна с 2.6% от април, въпреки че "Булгаргаз" настоя за увеличение от около 5%. Впоследствие от обществения доставчик заплашиха, че ще търсят правата си в съда.

"Ако КЕВР не преразгледа решението на работната група, паричният поток на газовата компания ще бъде нарушен и ще има проблем при нагнетяване на количества газ в находището в Чирен", прогнозира Иван Иванов, ръководител на дирекция "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сметките във Варна на мои познати за тока паднаха този месец,чух.Да,ама у нас не падат,понеже бойлера не го спираме цял ден.Е затова.Значи не е много икономично бойлера през деня да работи.Май така излиза.
0
 
 
Сефте! Това се случва всяка година от 1 юли. Да, ама на 1 юли скачат и пенсиите, при това - главоломно (с 1-2 %)!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: