Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задължителната забавачка ще може да се кара и вкъщи
Автор: Екип Varna24.bg 08:38 / 02.03.2016Коментари (0)551
© Varna24.bg
5-годишните деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, ще могат от тази есен да се подготвят за училище и от вкъщи или да ходят на забавачка само за няколко часа. Това става възможно с въвеждането на две нови форми на организация в детските градини - самостоятелна и почасова. Те са предвидени в училищния закон, а сега се регламентират в държавния образователен стандарт за предучилищното образование, представен вчера от просветното министерство.

Според проекта родителите ще могат да изберат да водят децата си на градина почасово - между 3 и 5 часа дневно. Графикът за това ще се определя с правилника на всяко детско заведение. Родителите ще заявяват всеки месец начален и краен час за детето си, като се съобразяват с посочен от учителите график. Тези деца ще учат заедно с другите, но ще има ограничение колко да бъдат - до две над пределно допустимия брой деца за една група.

За обучение в самостоятелна форма ще има ред изисквания. Родителите ще гарантират с декларация, че ще осигурят среда за учене чрез игра, съобразена с възрастта и опазваща физическото и психическото здраве на детето. "Родителят трябва да покаже, че знае какво иска да прави, т.е. ще е нужен план за развитието на малчугана, гарантиращ постигането на заложените в закона цели", коментира експертът от МОН Ваня Трайкова. Във въпросната програма трябва да се посочат избраните методи и подходи за обучение, примерно разпределение на темите за постигане на нужните компетентности, както и списък на избраните познавателни книжки. Разрешението за самостоятелната форма ще се взема от експертна комисия към регионалните управления по образованието, която може да провежда събеседване с детето. В нея задължително трябва да участва човек от съответната община и от Агенцията за социално подпомагане.

В края на годината пък учителите ще преценяват дали децата са постигнали заложените цели в стандарта. Ако се установи, че нямат нужните компетентности, следващата година се преминава към целодневна форма. Не е ясно какво става, ако детето е било в самостоятелна форма в последната предучилищна година и не е било подготвено добре за училище - дали училището може да откаже приема, или не. По данни на МОН в момента в задължителна предучилищна подготовка са обхванати около 85% от децата от 5 г. нагоре, като няма статистика дали се налагат глоби. В момента санкцията за незаписване на градина на дете, подлежащо на задължителна подготовка, е между 20 и 100 лв., а според новия училищен закон глобата се повишава от 50 до 150 лв. Няма данни също така да е отказан прием на дете в първи клас.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов уточни, че предложенията подлежат на дискусия и към тези критерии могат да се добавят и още. По думите му очакванията на министерството са едва 1% от родителите у нас да се възползват от самостоятелната форма. Размерът на таксите за новите форми се решава от общинските съвети, затова не може да се прогнозира дали и с колко те ще бъдат по-ниски от целодневното обучение.

Сред новостите в стандарта са изричното посочване на играта като основно средство за обучение (досега тя бе отделен фрагмент от дейностите в забавачката), както и предоставянето на свобода на всяка детска градина да определя стратегията, организацията си, разпределението на учебното време и избора на познавателните книжки. Учебното време ще е както досега между 15 септември и 31 май, а неучебното - между 1 юни и 14 септември, когато няма да има задължителни занимания.

Според новия стандарт децата в първа група (между 3-4 г.) на седмица трябва да имат минимум 10 дейности, или т.нар. "педагогически ситуации" - по една по български, математика, околен свят, музика и конструиране и технологии, две по рисуване и три по спорт. Продължителността им е в зависимост от възрастта на детето - до 20 минути за първа група и до 30 минути за трета и четвърта група. За децата във втора група (4-5 г.) са предвидени 12 дейности, за трета група (5-6 г.) - 15 дейности, а за четвърта (6-7 г.) - 17 дейности.

В контекста на скандалите с учебните програми за по-горните класове и турското робство зам.-министър Стаматов изтъкна, че стандартът за предучилищното образование поставя акцент върху патриотичното възпитание и формирането на националната идентичност. По музика например децата ще се учат да играят ръченица, да разпознават и да се упражняват на традиционни български музикални инструменти и да изпълняват елементи от фолклорни обичаи. Извън това в края на 3-тата си година децата трябва да знаят какво е "малко" и "много", а на 5 г. - да броят до 10.

Освен по здравословни и други уважителни причини, удостоверени със съответния документ, децата ще могат да отсъстват и по семейни причини. За тях обаче се въвежда ограничение - максимум 10 дни отсъствия по семейни причини с предварително родителско уведомление, при неограничен брой досега - нещо, срещу което синдикатите са против.

Източник: в. Сега









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: