Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задържаха рекордно количество кетамин
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 14.10.2022Коментари (0)382
©
На 21.09.2022г., на летище София, служители от отдел "Борба с наркотрафика“ са извършили проверка на карго пратка, представляваща 12 бидона с прахообразно вещество с общо тегло 352 кг, пристигаща от Индия през Франкфурт, Германия,  с посочен получател - фармацевтична компания от гр. София, собственост на чуждестранен гражданин, съобщават от Агенция "Митници". 

При отваряне на един от бидоните се установява, че същият съдържа бяло прахообразно вещество. Извършен тест с раманов спектроскоп е дал положителен резултат за кетамин. Пратката е спряна от митническите служители от направление и оставена за съхранение в склад под митнически контрол.

Изискани са необходимите документи и лицензи съгласно чл.32а , ал. 12 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) и към момента на проверката лицензия или разрешително за внос, износ или транзит на пратка, съдържаща 300 кг. "Ketamine Hydrochloride BP", не е предоставено на митническите органи.

На 27.09.2022г. съвместен екип на Агенция "Митници“ и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) са посетили посочения в придружаващите документи склад на фирмата – получател. На място проверяващите установяват, че намиращото се на адреса складово помещение е необитаемо и според рекламни табели е в процес на продажба от собственика си.

Проведени са допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които по безспорен начин е установено,  че складът на фирмата не извършва дейност по издаденото от ИАЛ Разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, а на адреса, посочен като седалище на фирмата, от март 2022 г. насам се помещава друго дружество.

Предвид обстоятелството, че "кетамин хидрохлорид“ е вещество, включено в списък III "Рискови вещества" от Приложение № 3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, случаят е докладван на Софийска градска прокуратура, която е образувала досъдебно производство. 

Това е най-голямото количество от това вещество, задържано от Агенция "Митници“. Пратката с нетно тегло 300 кг кетамин е достатъчна за "производството“ на 2,0 млн. дози за черния пазар.

Кетаминът се използва предимно във ветеринарната медицина, но се продава нелегално на улицата, най-често във формата на прах.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: