Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задържаха съдружника на Васил Божков за 72 часа
Автор: Екип Varna24.bg 22:33 / 21.05.2021Коментари (0)1411
©
Съдружникът на Васил Божков Георги Попов беше екстрадиран в България. Той е обвиняем за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков. Двамата са в Дубай от началото на 2020 година, когато започна разследването за хазартния бизнес на Божков. За тях има издадени червени бюлетини на Интерпол.

Страната ни поиска екстрадицията на Васил Божков и Георги Попов от Обединените арабски емирства още през февруари миналата година. Поради липсата на двустранна спогодба обаче се търсеха други основания от международното право. Не е тайна, че по казуса се положиха и значителни дипломатически усилия. Решението е взето буквално преди около месец. Твърди се, че Попов сам се е съгласил на екстрадиция, информира БНТ. Прокуратурата казва, че Емирствата са удовлетворили искането на България на принципа на реципрочността.

В края на месец април съдебните власти в Дубай са разрешили Георги Попов да бъде екстрадиран по искането, което страната ни е отправила. Българската прокуратура е уведомена за това решение на 5 май с писмо.

"В което писмо се сочеше, че съдебните власти на ОАЕ са допуснали екстрадицията на българския гражданин Георги Попов. Знаете, че екстрадицията е по молба на главния прокурор е на принципа взаимност - реципрочност", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От документ, който Васил Божков публикува в социалната мрежа, става ясно, че по време на съдебната процедура Георги Попов се е съгласил да бъде екстрадиран. Властите в Емирствата са уведомили страната ни, че Попов ще бъде предаден на български представители на международното летище в Дубай.

"В това писмо, което беше препратено чрез каналите на Интерпол Абу Даби, беше посочено, че лицето е задържано, и българските власти следва в 15-дневен срок да извършат фактическото му приемане по изготвен за това план от Главна Дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието. С оглед осъществяване на фактическото предаване на лицето от Генералното консулство на Република България в Дубай по разпореждане на Върховната касационна прокуратура на лицето беше издаден и временен паспорт, обясни Милева.

Попов е предаден в присъствието на дипломатически представител на служители от Главна дирекция "Охрана", които да го конвоират по време на полета до София. От столичното летище беше отведен в Националното следствие.

На него вече му е повдигнато обвинение в лично качество и е задържан за срок от 72 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали ще искат постоянното му задържане от Специализирания наказателен съд, или ще му определят по-лека мярка за неотклонение.



Още по темата: общо новини по темата: 296
03.04.2024 »
01.04.2024 »
01.04.2024 »
30.01.2024 »
23.01.2024 »
23.01.2024 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Европейски избори 2024
Български тенис
Сърбия-Хърватия
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: