Задържаният зам.-кмет на Омуртаг обжалва мярката си, но съдът е категоричен

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
16:24 / 10.04.2024
1093
Варненският апелативен съд стигна до извода, че правилно, законосъобразно и обосновано Окръжният съд в Търговище е взел мярка за неотклонение "домашен арест" по отношение на обвинен в участие в организирана престъпна група, създадена с цел да върши престъпления по служба.

Според повдигнатото срещу зам.-кметът на Омуртаг Мехмед Мехмедов обвинение, сдружението е било с користна цел, съществувало е от началото на 2019 година до момента и в него участвали длъжностни лица.

Недоволни от определената мярка за процесуална принуда са останали защитниците на 64-годишния мъж, които обжалваха съдебния акт пред горната инстанция, с искания да не се налага никаква мярка или тя е най-леката - подписка. Мехмедов е заявил пред Окръжния съд, че не желае да участва във въззивното производство.

Припомняме, че останалите двама привлечени към наказателна отговорност са кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов и баща му Хасан Хасанов.

Адвокатите заявиха, че подзащитният им Мехмедов от 30 години е заместник-кмет на Омуртаг и не е имал никакви нарушения. Отклонения в дейността на общината по отношение на обществените поръчки не са констатирали и инспекциите на АДФИ. Изтъкната бе напредналата възраст на обвиняемия и недоброто му здравословно състояние.

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че не са установени сериозни заболявания, несъвместими с домашния арест.

Въззивният съдебен състав констатира, че не са допуснати нарушения на процесуалните права на обвиняемото лице. Обвинението е предявено от разследващ инспектор на Комисията за противодействие на корупцията след влезли в сила законови промени, след като досъдебното производство е било образувано от Софийската градска прокуратура.

Въпреки началния етап на разследването, са събрани достатъчно писмени и гласни доказателства, които обосновават подозрението, че Мехмедов е участвал във формираното тайно сдружение, целящо извършване на престъпления по служба. Налице е престъпна дейност, която се отличава със значителна степен на обществена опасност, изтъкна Апелативният съд. Естеството на тази дейност дава основание и на настоящата инстанция да приеме, че има реална опасност при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши престъпление. Той има познанства, контакти, ползва се с добро име и би могъл да осуети разкриването на обективната истина.

Медицинската документация по делото не сочи заболяване, което да изисква болнично лечение.

Ето защо правилен е изводът на Окръжния съд, че с оглед необремененото съдебно минало на Мехмед Мехмедов и липсата на риск от укриване, но при наличие на обосновано предположение за авторството на деянието и на риск от извършване на престъпление, законосъобразен е домашният арест. Той ще бъде контролиран със средство за електронно наблюдение.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърди съдебния акт на Окръжния съд в Търговище, не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
13.05.2024 Бащата на кмета на Омуртаг остава в ареста, въпреки че е кандидат за
депутат
27.03.2024 Кметът на Омуртаг пак на власт. Дали Ешрефов ще управлява обаче?
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).