Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Загубили сме близо 60 хиляди сънародници за последните 4 години заради мръсния въздух
Автор: Екип Varna24.bg 22:34 / 15.06.2021Коментари (1)1025
©
Загубили сме близо 60 хиляди сънародници заради мръсния въздух за последните четири години, каза Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха, по време на уебинар следобед "Как да дишаме по-чист въздух?", организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, посочва БТА.

Димитров разказа за инициативата, започнала преди около четири години, след като той и негови приятели са се опитали да получат информация за въздуха в една от тежките зими, когато се е обострил хроничният проблем на София с чистотата на въздуха. Проектът, тръгнал от гражданите на Щутгарт, в момента работи в над 75 държави, включително и България.

Доброволци, които към момента у нас са около 1500, сглобяват прототипи и ги поставят навсякъде, където живеят и работят, за да измерват чистотата на въздуха. Общо 12 хиляди такива станции са в цяла Европа и те са станали стандарт за гражданско измерване на въздуха. "Положихме много доброволен труд да сглобим тези станции и да ги поддържаме“, коментира Димитров.

"Така се оказахме в ситуация, в която четири години и половина разчитахме да се предприемат някакви мерки, за да дишаме по-чист въздух, сега, четири години по-късно, трябва да плащаме за тези грешки, а не само, че тези грешки ни струват около 5 милиона евро, но и вече сме загубили около 60 000 сънародници, колкото един среден град, които са си отишли преждевременно заради липсата на воля и желание за промяна“, коментира той.

Димитров посочи, че в другите страни от европейската общност на дневен ред са електрически коли, соларна и ветроенергия, "умни" градове. Той смята също, че инструментите на "зелената сделка" дават на България възможност да направи една енергийна трансформация.

Хави Лопес, член на Европейския парламент и докладчик по прилагането на директивите относно качеството на атмосферния въздух, посочи, че е поставена рамка със съответните мерки и политики, за да се подобри качеството на въздуха, но това все още не е достатъчно.

"Необходимо е да се подобри законодателство и да се въведат нови инструменти“, смята той. "Надяваме се, че ще можем да преосмислим политиката за развитие на градовете“, коментира Лопес, като посочи електрификацията на колите и т. нар. умни градове.

Лопес посочи, че един от инструментите са и мрежите за мониторинг. "ЕП може да направи много за прилагане на текущото законодателство, правим и преглед на законодателството и работим с ЕК, с правителствата на държавите, за да вземем съвместни решения какво трябва да е новото законодателство в Европа“, коментира той.

Франсоа Уакенхут, началник на отдел "Чист въздух" в Генералната дирекция "Околна среда", посочи, че замърсяването на въздуха води до около 400 000 преждевременни смърти в ЕС и до белодробни заболявания. "Един от проблемите е битовото отопление и използването на твърди горива, и България доста страда от този проблем“, коментира той.

"Имаме и доста процедури за установяване на нарушения, включително и две от България“, посочи Уакенхут. По думите му, една от целите е стандартите за качество в атмосферния въздух да съответстват в по-голяма степен на препоръките на СЗО.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Загубили сте си на ма. Й. Ка ви п. Ут. Катъ някъде вие малоумници.... Само един, който няма връзка с главния мозък, може да напише такива неща..... После защо имало БЕЛЕНЕ..... ЕТО ЗА ТОВА...... СЕГА НЕ СЕ СЪРДЕТЕ...., КОЙТО Е БИЛ В БЕЛЕНЕ, НЕ ТРЯБВАЛО ДА Е ТАМ!!!!!! ТРЯБВА ДА Е БИЛ ОДРАН ЖИВ НА ПЛАЦА
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: