Захариева: Европейският съюз не работи като Югославия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:09 / 25.02.2021
1449
Европейският съюз не работи като Югославия, той по друг начин работи и това го казваме на РС Македония от 2019 година. Не съм с впечатлението, че оттам очакват смяна на правителството. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева относно преговорите със съседите от РС Македония и средата ѝ в сряда с Буяр Османи.

Захариева потвърди, че двамата са обсъждали предстоящото свикване на междуправителствената конференция и подчерта, че датата на заседанието например трябва да се обяви и от двете страни.

По думите на Захариева обявяването, че комисията се е разбрала за Средновековието, не е вярно. Говорихме, че не само, че няма напредък, но има и отстъпление по петте личности. Разбрахме се за следваното – продължаваме диалога, обясни тя.

Запитана дали има външен натиск в отношенията с югозападната ни съседка, дипломат номер едно коментира: "Не останах с впечатление, че те очакват смяна на правителството. Нашето единствено и постоянно послание към тях е да си говорим искрено, не през медиите."

Според Захариева САЩ винаги са заявявали, че имат интерес на Балканите, особено новата администрация. България няма да се подаде на натиск откъдето и да било, от който и да било и това трябва да спре да се внушава. Ние имаме интерес да работим с ЕС, със САЩ, най-вече със страните от Западните Балкани, така че да намерим решение на отворените въпроси, категорична е Екатерина Захариева.

Вицепремиерът коментира и призива на президента Румен Радев към институции в България и Република Северна Македония да се реагира на важните проблеми, пред които са изправени нашите сънародници в югозападната ни съседка, съобщава БГНЕС.

"МВнР си върши работата. Ние не работим с прессъобщения. В момента, в който имаме сигнал, веднага викаме посланика и настояваме за реакция", заяви Захариева.

Виж коментарите (0)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).