Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
«ахариева: —амо думи от —еверна ћакедони€ не са достатъчни вече, искаме дела
јвтор: ≈кип Varna24.bg 17:02 / 09.12.2020 оментари (3)1687
©
—амо думи не са достатъчни вече, искаме дела. “ова за€ви вицепремиерът и външен министър ≈катерина «ахариева след разговор със специални€ пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между —копие и —офи€ ¬ладимир Ѕучковски.

ѕродължаваме разговорите за намиране на решение по оставащите двустранни въпроси с –— ћакедони€, както и изход за път€ на ћакедони€ за преговорната рамка за членството й ≈—. Ќеправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Ќамираме се в деликатен етап от своите отношени€. —тигнахме до разочарование от това и двете страни, и поради факта, че преговорната рамка не беше одобрена към този момент, добави «ахариева.

¬ основата на нашата позици€ стои неизпълнение на ƒоговора от 2017 г. ќт година и половина алармираме нашите съседи за това. “е са н€колко неща. Ѕлокирането и политизирането на работата на комиси€та по исторически и образователни въпроси, административни пречки пред български€ бизнес, неофициална подкрепа за лица и организации с претенции за македонско малцинство в Ѕългари€, липса на развитие, съществено забав€не на  оридор 8.

Ќека да спре да се използва историческата комиси€ между двете държави за политически цели, призова «ахариева.

ѕоказахме, че можем да имаме добра координаци€ по време на Ѕерлински€ процес.

≈кипите ни могат да работ€т заедно, много ми се иска да използваме този пример и да започнем стъпка по стъпка да възстанов€ваме загубеното доверие и да преустановим деструктивни€ подход. ¬ид€ се докъде доведе той Ц јнтибългарска кампани€, опитите за дискредитиране на Ѕългари€ във вс€какви организации, разпростран€ването на това, че сме наложили вето. »ли че заради нас, и јлбани€ ще бъде спр€на, и други неверни неща. —ъс сигурност това не помага, а пречи на изграждането на доверие.

“ази стратеги€ е неприемлива за нас, а и непродуктивна, убедена съм, че единствено добронамерен подход ще доведе до преодол€ване на натрупаното недоверие. Ќие наистина ви подаваме ръка за намиране на решени€, взаимно приемливи и трайни и за откриване на път€ за нови отношени€, добави «ахариева. ƒоверието ни даде сили на двамата премиери да договор€т и подпишат този договор. “ака че над€вам се, г-н Ѕучковски, нещата, за които днес говорихме, да се оцен€т, да се преустанов€т опитите за об€снени€ за това, което не сте готови да свършите, а да намерим начин да свършим заедно това, което остава, об€сни «ахариева.

«а да си член на ≈— значи, че тр€бва да се придържаш към двустранните или многостранните си договори. јко искаше да станеш член на едно семейство, абсурдно е искайки да се присъединиш, единствената ти задача да е дискредитиране на членовете на това семейство. ÷елта на разшир€ването е да стане ≈— по-силен, а не по-слаб, подчерта «ахариева. √отови сме да работим, да намерим решение за това да преодолеем това натрупване на недоверие и да сме истински членове на това семейство, каза още «ахариева.

—пециални€т представител на македонското правителство за преговорите с Ѕългари€ ¬ладо Ѕучковски отрече да преговар€ в —офи€ за разпарчетосването †на –— ћакедони€.

ѕо повод твърдени€та на основната опозиционна парти€ в –— ћакедони€ ¬ћ–ќ-ƒѕћЌ≈, че в —офи€ македонските представители преговар€т за разпарчетосването на т€хната държава, Ѕучковски категорично отрече това в отговор на въпрос на Ѕ√Ќ≈—, †за€в€вайки , че тези твърдени€ не отговар€т на истината.†

Ѕучковски подчерта, че –— ћакедони€ е решителна в намерението си да приложи ƒоговора за при€телство и сътрудничество, който премиерите на двете страни Ѕойко Ѕорисов и «оран «аев подписаха на 1 август 2017 г.

ћакедонски€т представител призна, че е нарушено доверието между двете страни зарази неговото неспазване от страна на —копие.

"»зраз€вам личното си удовлетворение, че при€телска Ѕългари€ см€та моето назначаване за специален представител на македонското правителство като допълнително усилие от наша страна за връщането на това загубено довериеУ, каза Ѕучковски и добави: "—ъгласихме се, че в периода, който предстои е много по-добре да се хвалим с дела, а не с празни приказкиУ.

Ѕучковски уточни, че неговата работа ще бъде по-скоро свързана с изпълнението на ƒоговора, отколкото с историческите въпроси.

"ќбщата истори€ не можем да € промен€ме нито аз, нито г-жа «ахариева. Ќо можем да променим нещата по отношение на инфраструктурата, общите капитални проекти, по-силното сътрудничество в областта на науката и образованието, по-силното сътрудничество в областта на културата и да работим за сближаването на двата народа. “ова ще правим искреноУ, обеща той.ќще по темата: общо новини по темата: 717
23.03.2023 »
23.03.2023 »
23.03.2023 »
23.03.2023 »
23.03.2023 »
23.03.2023 »
предишна страница [ 1/120 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
—амо така, натискайте им главите под ќхридското езеро...
-1
 
 
 ой ще те вземе теб на сериознорЯШБ..... ќставка
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћарт 2023 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
√радски€т транспорт в —офи€
“¬ и шоу сезон 2022/2023 г.
¬ойната в ”крайна
–ужа »гнатова попадна под ударите на прокуратурата
ѕарламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg

«а реклама:
“арифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2022 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: