Заков в Пловдив: България ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:34 / 01.06.2022
452
Тази сутрин на авиобаза Граф Игнатиево е кацнал американски самолет F-35, който е част от операция по линия на еър полисинг на дълга дистанция. Това съобщи в Пловдив министърът на отбраната Драгомир Заков след откриването на XV международно изложение на отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022", предаде репортер на Plovdiv24.bg. И още:

"Това, че няма постоянно позиционирана мисия по еър полисинг в България за период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в българското небе. България ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини. Има много по-гъвкави начини, включително по начина, който сега се прави - това се нарича операция по усилен еър полисинг от дистанция, на дълга дистанция, т.е. не е необходимо те да бъдат базирани постоянно на българска територия. 

Има дискусии с Министерство на финансите и Министерски съвет за актуализиране на бюджета за отбрана. Ще настояваме за актуализация особено що се касае за социалния пакет за военнослужещите, включително увеличаване на възнагражденията".

На въпрос дали България ще търси компенсация за забавянето на поръчаните за българските ВВС изтребители F-16, министър Заков каза:

"Когато има споразумение правителство-правителство, не може да има неустойка между правителствата. Има различни други форми, с които това нещо може да бъде компенсирано. В първата серия F-16, които вече са поръчани, има и значителна помощ по линия на чуждестранната помощ, американска, ако не се лъжа 53 милиона долара. Така че имаме допълнително средства, предоставени от американската страна. Такива ще има и във втората серия. За директни компенсации няма как да се говори, защото нашият договор е с правителството на Съединените щати, не с фирмата "Локхед Мартин"."

Първите изтребители F-15 за българските ВВС се очакват в първото тримесечие на 2025 г. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).