Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Закриват 300 болници, доплащаме за лечение
Автор: Екип Varna24.bg 10:26 / 18.10.2009Коментари (2)777
© Varna24.bg
300 болници стават спомен. В България има 400, те са прекалено много. Трябва да останат 100, обяви финансовият министър Симеон Дянков пред събора на лекарския съюз в Равда. Затворените клиники ще бъдат превърнати в заведения за долекуване и рехабилитация.

Докторите искат промени, но когато те тръгнат, започват брожения. Вече 20 г. се говори за реформа и е време тя да се случи, категоричен бе Дянков. Законът за лечебните заведения трябва да влезе в парламента до месец-два. Някои лекари са натрупали милиони, разкри министърът. Видяхме по отчетите на здравната каса, че доктори са получавали огромни суми. Ще пратим тази информация на прокуратурата. Тези хора ще пречат на реформата, но няма да успеят, закани се Симеон Дянков.

4000 столични лекари ще останат без работа заради неплатен членски внос, стана ясно на събора в Равда. Според новия устав, ако доктор не е плащал над 6 месеца, ще бъде изключван от регистъра. Той няма да може да практикува, тъй като членството в БЛС е задължително. Една трета от общо 12 442 софийски доктори са с пропуснати вноски, обясни д-р Методи Маджаров, шеф на столичната лекарска колегия. Имало и такива, които не са плащали от 6 г. Членският внос е по силите на колегите, изтъкна Маджаров. Медиците трябва да внасят по 6 лв. месечно. Борчове имат още 5-6 колегии, сред които в Търговище и Смолян. От БЛС уточниха, че нередовните платци ще трябва да направят вноски само за тази година, защото в устава не пише, че трябва да плащат със задна дата.

Ще доплащаме в болниците

Ще настоявам доплащането на медицински услуги в болниците да се въведе още догодина. Това заяви вчера пред лекарския събор в Равда финансовият министър Симеон Дянков. Хората и сега плащат, но под масата. Затова трябват ясни правила и ценоразписи, за да излязат тези пари на светло, обясни Дянков. Според него доплащането ще гарантира по-добро обслужване, а и ще накара хората да са по-отговорни към здравето си. Българите ще предпочетат да дават повече пари, но да живеят по-дълго, изтъкна още министърът. Той добави, че от 1,5 месеца експерти работят по проект как да става доплащането и до две седмици ще има готово предложение. От 2011 г. със сигурност ще се въведе и задължително допълнително здравно осигуряване, което ще създаде т. нар. II стълб в системата. Предвижда се да има и трети, който ще е доброволен, т. е. пациентите ще могат да си избират по желание здравен фонд. "Не се притеснявам, че някои от частните фондове няма да успеят, защото по-големите и по-добрите ще се справят", заяви Дянков. Той допълни, че ще бъдат определени изисквания, на които трябва да отговарят тези дружества, за да има по-голяма сигурност за пациентите, каза и здравният министър Божидар Нанев. Новите играчи в здравното осигуряване трябва да имат достатъчно голям стартов капитал, изградена информационна мрежа, да поддържат отлични регистри на клиентите си и да имат добра мрежа, обясни Нанев. Те ще бъдат под строгия контрол на държавния финансов надзор.

Пари от МВР и армията отиват за здаве

Бюджетите на здравното и образователното министерство ще бъдат увеличени за сметка на МО и МВР, обяви финансист номер 1 Симеон Дянков. Той обясни, че има сериозен дисбаланс при парите за здраве и наука в сравнение с ЕС. Ето защо ще прехвърля пари от силовите ведомства, но не и преди да са се реформирали лечебните заведения, заяви Дянков. В противен случай според него парите няма да бъдат изразходвани целесъобразно. Допълнителни средства за здраве ще дойдат от лекарствата. Дистрибуторите вече ще се явяват на явни търгове, а офертите им ще ги има в интернет. Те вече няма да дават предложенията си на комисия в затворени пликове, защото това води до лобизъм, обясни Дянков. Конкуренцията ще доведе до по-ниски цени на лекарствата, а оттам и касата ще дава по-малко пари за тях. Освободените средства ще отиват в здравната система, добави министърът.

Още пари ще дойдат и от предвиденото доплащане в болниците, както и по външни проекти. Вече сме уговорили първия заем с ЕИБ, похвали се Дянков.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
П.С. И докторите са за разстрел, всеки който плаща здравна осигуровка, нека да не плаща за лечение и нека премахнат тези хрантутници личните лекари, като ме заболи гърло е логично отивам при УНГ, като ме заболи бъбрек при уролог и т.н., така даже ще спестят и за лични лекари, да го направят, както беше при Тато квартални и това е!
0
 
 
На този изруд Симеон Дянков дано му се наложи да лежи в някоя от тези 300 болници, за да разбере за какво става на въпрос и как искат да живеем до 70г. , като ще работим до 68 и когато ни заболи да няма къде да отидем, гнусни политици! Няма Спартак, няма Тича, даите да се съберем и да ги избием веднъж завинаги тези 240 прасета за да знаят следващите какво ги чака ако си помислят само да се гаврят с Българоя! България на всичко!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: