Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заложни къщи се напълниха с чудати артикули
Автор: Екип Varna24.bg 13:15 / 25.09.2022Коментари (0)1462
©
Сапарати за кръвно налягане се напълниха заложните къщи.  В някои обекти може да намерите по 20 различни вида, като цените им тръгват от 20 лв. и минават 100 лв. Освен традиционните накити и телефони хората оставят срещу пари още техника, малки електроуреди като преса за коса и епилатори, дамски чанти, туристически куфари, тъмни очила и дори бебешки колички. От къщите обясниха пред "Телеграф“, че идват хора, които залагат по-скъпи вещи, за да закърпят бюджета до заплата.

Нестандартно

Сред нестандартните артикули, които се залагат, най-много са предложенията именно за апарати за кръвно. Сред най-евтините предложения е електронна машинка, която може да се купи за 19 лв. По-скъпи са марковите, които в аптеките вървят по над 300 лв. Подобен може да се купи от заложна къща за 80-100 лв., което е над три пъти по-малко от редовната му цена. Повечето вървят в комплект с несесер. Апаратите с ръкавели и слушалка могат да се намерят по 23 -30 лв. Има и оферти за инфраред термометри, които мерят безконтактно телесна температура на повърхност или храна, като цената им е около 150 лв.

Аксесоари

Сред другите необичайни предмети, които хората залагат, са и различни хоби аксесоари. Риболовните принадлежности са особено популярни. Могат да се видят макари за въдици за по 30-40 лв., като цената им в магазина тръгва от 80 лв. и нагоре. Въдици има за по 16-40 лв., а тези от по-висок клас се предлагат за 100 лв. Биноклите вървят по 100-150 лв., но има и по-непрофесионални за по 40 лв. Сред топпредложенията са чисто нови ботуши 39-и номер и каска за езда с размер M. Продават се в комплект за 260 лв., намалени от 500 лв. Около 20 лв. вървят епилаторите и пресите за изправяне на коса, които липсваха като артикул в заложните къщи преди.

Напоследък много хора оставят бебешки колички и столчета за кола, показа още проучването. Детските летни возила, които в магазините вървят по 350-400 лв., в заложните къщи вървят по 187 лв. , а този, който ги оставя, получава около 100 лв. Тези от ценовия диапазон 100-200 лв. в магазина излизат по 60 лв. Ковид напълни заложните къщи с пулсови оксиметри, с каквито в пика на пандемията се сдобиха много семейства. Цената на новите е около 42 лв., а в заложните къщи е наполовина, или между 19 и 22 лева за брой, показа проверка на "Телеграф“.

Изкуство

В пловдивски заложни къщи може да откриете и произведения на изкуството. Няколко маслени картини върху платно в момента се предлагат за 120 лв. бройката. За 300 лв. пък може да си купите ретро радио "Олимпия“, което освен колекционерска стойност работи и е в отлично техническо състояние.

Шампион по най-висока цена в заложна къща в момента е Mercedes-Benz G, за който искат 99 900 лева. Автомобилът е с бензинов двигател на 199 000 километра от 2010 година. Цената му в момента е намалена с 10 000 лева.

Междувременно преди дни в мащабна акция в Провадия, Ветрино и Дългопол бяха открити лични карти на хора, списъци с имена в тетрадки и сума пари в три заложни къщи и в търговски обект. Купуването на гласове през заложните къщи е стара схема, по данни на МВР. Собственици взимат личните данни на длъжниците и след това ги карат да гласуват за определена партия.

Разделяме се с брачната халка срещу 30% от реалната й стойност

Златни брачни халки и синджири залагат бургазлии, за да си осигурят бърз кеш. Бижутата са първото нещо, което влиза в оборот, щом на някого му потрябват спешно пари, твърдят лихварите край морето. Не са малко случаите, в които хората директно продават златните си накити в заложните къщи едва срещу 30% от реалната им стойност.

Тези, които търсят бърз и краткосрочен заем, обикновено предлагат като залог скъпа техника като плазмени телевизори, видеокамери и смартфони. Срещу нов телевизор, който струва в магазина 1500 лева, длъжникът получава 400-500 лева в кеш.

В заложните къщи могат да се видят и интересни вещи като старинни джобни часовници, сребърни прибори за хранене, фотоапарати и други. “Има и случай, в който филателист е заложил преди време богата колекция от марки", разказаха хора от бранша. В заложните къщи в Русе клиентите също залагат предимно злато и техника, показа проверка на "Телеграф“. Някои работят само със злато, други приемат и по-големи електроуреди. В една от къщите казаха, че са имали случай клиент да заложи и стара ценна книга.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: