Зам.-министър Крумова: 98% от жилищата в страната са частни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:26 / 21.08.2018
1261
"С Националната жилищна стратегия се опитваме да посочим стратегическите насоки за развитието на тази политика в следващите поне 15 години. Стратегията е със срок на действие от 2018 до 2030 година, но с визия с по-дълъг хоризонт, поне до 2050 г. Тя идентифицира основните проблеми в жилищния сектор в България." Това заяви заместник регионалният министър Малина Крумова на семинар под наслов "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвимите групи", който се провежда в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По думите на зам.-министър Крумова 98% от жилищата в страната са частни, което е и проблем, но и възможност. Частната собственост е ресурс, който собствениците омаловажават, но тези жилища са и актив, който се нуждае от постоянна поддръжка.

"Това е и един от основните идентифицирани проблеми в Стратегията, а именно че жилищният фонд е силно застаряващ и доста компрометиран поради неправилна поддръжка. Политиките, които държавата може да прилага в тази насока, са да създаде механизми - финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си", поясни зам-министър Крумова. И допълни, че по отношение на сегрегираните или малцинствените квартали проблемите са всеобхватни, защото там има проблем със собствеността - сградите са без строителна документация, а и законова не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища. Според зам.-министърката на регионалното развитие и благоустройството трябва да се създадат стимули и механизми така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да ги предлагат най-малкото на наемния пазар. Това пък да доведе след себе си наемането на жилището на по-ниска наемна цена. По този начин може да се избяга от парадокса, съществуващ към момента, а именно да има 1 200 000 необитавани жилища от една страна, а от друга 40% от населението да живее в  пренаселени жилища.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).