Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зам.-министър Събев: България и Китай засилват търговията със селскостопански и хранителни продукти
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 04.11.2022Коментари (0)603
©
"България и Китай продължават да насърчават двустранната търговия със селскостопански и хранителни продукти." Това заяви заместник-министър Георги Събев по време на Международната научно-практическа конференция на тема "10 години сътрудничество, обмен и свързаност между Китай и страните от ЦИЕ", информира пресцентърът на Министерството на земеделието.

Заместник-министър Събев отбеляза, че в резултат от механизма за сътрудничество "14+1", обемът на търговията между Китай и страните от ЦИЕ се е увеличил значително през последните десет години със 142,6%.

"През 2021 г. достигна 136,2 милиарда щатски долара, включително ръст от 1,5 пъти на износа на селскостопански продукти от страните от ЦИЕ до Китай", допълни още той.

"От официалното стартиране на дейността си на 26 юни 2015 г. в София, Центърът за насърчаване на сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ се доказа като важен инструмент за насърчаване на сътрудничеството и търговията на селскостопански стоки и храни във формат "14+1", каза земеделският заместник-министър.

Той припомни, че Центърът има два стратегически проекта, а именно "Демонстрационни зони за сътрудничество в селското стопанство в страните от ЦИЕ и в Китай" и "Логистични центрове и Павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти в страните от ЦИЕ и Китай".

На конференцията заместник-министър Събев посочи, че България подкрепя, активно участва и тясно си сътрудничи с Китай за реализирането на китайските инициативи Икономическия пояс на Пътя на коприната и Морския път на коприната от 21 век (Инициативата "Един пояс, един път") и Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ.

С подписването на Меморандум за разбирателство за съвместно изпълнение на инициативата "Един пояс, един път" през 2015 г., се разработват различни политики в областта на търговията, селското стопанство, инвестициите, контактите между хората и местните власти.

"Българското Министерство на земеделието и Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ от години подкрепят и съдействат за участието на много български компании от земеделския и хранително-вкусовия сектор в множество изложения и панаири в Китай", категоричен бе заместник-министър Георги Събев.

В заключение заяви, че Инициативата ще продължи да бъде полезен и ползотворен механизъм за многостранно и двустранно сътрудничество, добавяйки допълнително съдържание към цялостното сътрудничество между ЕС и Китай и произвеждайки практически взаимноизгодни резултати.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: