Зам.-министър на МРРБ: В България вече започваме реално да прилагаме реформата в регионалното планиране

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:13 / 05.07.2023
623
В настоящия програмен период 2021-2027 г. има сериозни нововъведения – интегриран подход, който да преодолее фрагментацията в инвестициите, и използването на двуфазно кандидатстване, което да внесе стратегическо мислене на териториално ниво. Всичко това е в рамките на Цел на политика 5 "Европа по-близо до гражданите". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева при откриването на обучителна сесия за управление на проекти, които ще се изпълняват в рамките на Интегрираните териториални стратегии по програмите за трансгранично сътрудничество, в които България участва заедно с Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, информират от МРРБ.

Чрез иновацията интегрирани териториални инвестиции се съчетават предимствата на регионалното планиране "отдолу-нагоре“ и секторната координация "отгоре-надолу“. Пред присъстващите тя представи реформата по отношение на регионалното планиране в България, която започва да се прилага на практика, стъпвайки на опита на страната ни от предходните два програмни периода и вече е отчетена като изпълнена по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Натали Вершелде, ресорният представител на Главна дирекция "Регионална и градска политика“ към Европейската комисия, също подчерта необходимостта от интегрирани инвестиции, особено в граничните региони, като наблегна на новаторството и диалога, които Цел на политика 5 "Европа по-близо до гражданите“ изисква както от централната власт, така и от регионалните и местни институции и техните партньори. Представители на Европейската комисия запознаха присъстващите и с ключовите моменти в ефективното управление на интегрираните проекти, които предстои да се изпълняват в рамките на териториалните стратегии на трансграничните региони на програмите със Сърбия, Северна Македония и Турция.

Над 50 представители на партньорските национални органи, Съветите за управление на териториалните стратегии и оперативните звена на трансграничните програми участват в обучението. Това е първото по рода си съвместно събитие в рамките на политиката "Европа по-близо до гражданите“ и се провежда в София на 5 и 6 юли 2023 г. със съдействието на Програма ИНТЕРАКТ. Двудневният семинар е организиран от Управляващия орган в МРРБ на програмите за сътрудничество на България със Сърбия, Северна Македония и Турция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Интензивен трафик на някои от граничните ни пунктове!
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).