Зам.-ректорът на МУ-Варна с тревожна статистика за очното здраве на децата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:17 / 04.03.2024
1373
Данните за късогледство при децата се увеличават. Това заяви заместник-ректорът на Медицинския университет във Варна чл. кор. проф. Христина Групчева. 

"Наблюдаваме такава тенденция при профилактичните програми, които регулярно провеждаме във Варна със съдействието на общината. В последните 10 години отчитаме над 5% ръст на късогледите деца още в 1 и 2 клас", каза тя пред NOVA NEWS.

"Очното здраве безспорно е капитал и причината да го третираме така е много проста – нека всеки да затвори очи и да се опита да направи нещо. Това на практика е невъзможно, защото значителна част от информацията получаваме благодарение на нашето зрение", обясни проф. Групчева.

"Осъществяването на очна профилактика е една изключително важна задача, която има не само здравни, етични и икономически последици, а и общочовешки", подчерта заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Идеята за книгата ѝ "55 причини да обичаме очите" възниква почти на шега, разказа проф. Групчева. 

"От години се опитвам да убедя моите пациенти, че трябва да се хранят рационално, за да могат да пазят своето зрение. В един момент реших, че мога да им дам повече съвети, а това съвпадна с моята 55-а годишнина и написах тази книга", обясни тя.

"За съжаление пандемията от COVID-19 се отрази негативно на очното здраве заради затворения начин на живот и взирането в екраните на електронните устройства. Когато човек се концентрира в едно устройство на първо място се подтиска мигането. Това има изключително важно значение за очната повърхност", подчерта проф. Групчева.

По думите ѝ тютюнопушенето е един от най-вредните навици, които увреждат очите. Тя обясни и практиките, с които трябва да внимават жените, когато използват грим. "Спането с грип е много вреден навик", уточни заместник-ректорът на Варненския медицински университет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).