Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заместник-министър Джиков: Сектор "Плодове и зеленчуци" има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 12.10.2022Коментари (0)845
©
Сектор "Плодове и зеленчуци" има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието, като заетите в него са 3 човека на хектар. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков при откриването на четвъртото издание на Международната конференция InteliFresh 2022, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Той допълни, че секторът има важно социално значение и служебното правителство, отчитайки това, се стреми да разработи интервенции и мерки в Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост,  чрез които да се подпомогнат заетите  в него и да се увеличи делът му.

Аграрният заместник-министър посочи, че е от изключително значение да се повиши устойчивостта на земеделските стопанства. По думите му подотрасълът дава възможност на малките и средните земеделски стопанства и фермерите да получават устойчиви доходи.

"Днешният форум насочва вниманието към важността на пазарите, защото след като се произведе нещо то трябва да се реализира. Инициативата предоставя платформа за дискусии и обмен на опит между водещи компании в Нидерландия с български партньори. Това е важно не само за производителите и търговците, а и за потребителите“ добави Тодор Джиков.

Заместник-министърът информира, че политиката на държавата е да се постигне ръст в производството на български плодове и зеленчуци, оттам да се увеличи делът на пазара на родни продукти и като резултат – износът да нарасне.

"Българският сектор "Плодове и зеленчуци“ е изправен пред повишени очаквания за трансформация. Независимо дали става въпрос за отговор на нарастващото търсене, повишаване на конкурентоспособността или за адаптиране към промените в климата, родните фермери се стремят да модернизират производството си и правят иновации повече от всякога“, допълни земеделският заместник-министър. И увери, че правителството се стреми да направи пътя на фермерите възможно най-лесен и да осигури необходимото финансиране по приоритети. Той отбеляза, че са наблюдава и нарастване на интереса към схемите за обвързано подпомагане както при площите, така и при бенефициентите.

"Политиката на Министерството на земеделието по отношение на подпомагането с държавни помощи в сектор "Земеделие" е насочена предимно към малките и средни стопанства и се осъществява в съответствие с политиката на Европейския съюз за насърчаване и устойчиво развитие на малките и средни стопанства“, подчерта Тодор Джиков. И акцентира, че Министерството на земеделието работи в посока развитие на модерно и устойчиво земеделие, въвеждане на иновативни технологии, интелигентно управление на ресурсите и опростяване на институционалната рамка – условия, които да позволят на българските фермери да получават стабилни и високи доходи и да бъдат достатъчно конкурентоспособни на общия европейски пазар, а също така и извън него.

Заместник-министър Георги Събев взе участие в дискусия на тема "Как да се удвои производството на плодове и зеленчуци в България за 5 години“, която се проведе в рамките на форума. "Сектор "Плодове и зеленчуци“ е традиционен за България и за региона и вярваме, че инициативите на настоящето правителство, както и на следващите кабинети, ще помагат на сектора да расте и да се развива“, заяви той.

С представители на нидерландската търговска мисия Георги Събев обсъди теми от взаимен интерес като устойчивостта и сигурността на храните и подкрепата за земеделските производители. "Споделянето на знания и добри практики е начин да вървим напред“, коментира той и допълни, че дискусии могат да се водят и на ниво ЕС, за да се търсят общи решения за напредъка на сектор земеделие. По думите му помощта на университетите и изследователските институти също има важна роля за разгръщането на потенциала на отрасъла. Според него има много възможности за двустранно сътрудничество между България и Нидерландия, които могат да се предприемат за подкрепа на сектора.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1620) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: