Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заместник-министър Събев: Стратегическият план е сериозна основа за устойчивост и модернизация на българското земеделие
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 10.11.2022Коментари (0)618
©
Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. е нов инструмент за прилагането на Общата селскостопанска политика, с който се цели устойчивост, конкурентоспособност и модернизация на българското земеделие. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща със земеделски производители в Първомай, организирана от Български фермерски съюз. Той информира участниците, че снощи Стратегическият план бе изпратен официално на Европейската комисия. Събев посочи, че бюджетът за всички интервенции, разписани в документа, е малко над 8 млрд. евро. Ресурсът за директни плащания по първи стълб възлиза на 4,4 млрд. евро, а по втори стълб – за инвестиции в селските райони са предвидени над 3,5 млрд. евро. Над 98 млн. евро е бюджетът за лозаро-винарския сектор, а за интервенциите в сектор "Пчеларство“ ще бъдат осигурени над 25 млн. евро, съобщават от Министерство на земеделието.

Заместник-министърът разясни, че 25% от бюджета за директните плащания ще бъдат насочени към еко-схеми, а общо 35% по втория стълб трябва да бъдат насочени към интервенции, свързани с климатичните промени.

"Ще организираме поредица от срещи със земеделски производители, на които да представим в детайли прилагането на Стратегическия план у нас. Опитахме се като администрация да намерим златната среда между желанията и очакванията на фермерите, и законодателните изисквания, които произхождат от общата европейска рамка“, поясни Събев. Той допълни, че ръководният екип на Министерството на земеделието е отворен за диалог с всички земеделски браншове с цел създаване на устойчиво селско стопанство и конкурентоспособен отрасъл.

Министерство на земеделието София - 1040, бул. "Христо Ботев“ 55 Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" Тел.: 02 98511 226; 02 985 11 196 e-mail : press@mzh.government.bg

На срещата заместник-аграрният министър разясни и механизма на действие на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като уточни, че това е набор от мерки, по които земеделските производители могат да кандидатстват за помощи.

"Ръководството на министерството напълно разбира трудностите и предизвикателствата, пред които земеделските производители са изправени в момента, и точно за това администрацията е отворена към диалог, отчитайки сериозното поскъпване на торове и други производствени разходи, и в тази връзка се води интензивен диалог с Европейската комисия“, посочи още Георги Събев.

Заместник-министърът увери още земеделските стопани, че сумите по утвърдения от Държавен фонд "Земеделие“ финансов ресурс в размер на над 53 млн. лева ще започнат да постъпват по сметките на животновъдите в следващите дни. Средствата за подпомагане се отпускат по схемите за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) и за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2022 г. "Утвърдените ставки по тази помощ за овце-майки и кози-майки е 41,07 лева на животно, за говедо 192,57 лева, а за биволи 337 лв. на животно“, посочи още Събев








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: