Заплатите на чистачките настигат тези на учените

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
09:32 / 20.11.2015
639
Заплатите на чистачките настигат тези на учените и социалните работници, пише "Телеграф". Причината е в обявеното вдигане на минималната работна заплата, която от догодина става 420 лева. Така хигиенистка с основно образование ще взима само с 25 лева по-малко от новоназначен учен в БАН. Съвсем близо са психолозите и социалните работници, които и следващата година няма да получат повишение на месечните си пари. Трагично е положението с младите учени, които ще започват кариерата си с 445 лева на месец.

Сега от БАН настояват минималното възнаграждение при тях да се вдигне поне до 600 лева, колкото ще взима млад учител, започващ работа в средното образование догодина. Освен че парите са малко, в бюджета на академията има дупка за заплати, така че напълно е възможно някои институти да пуснат хората си в неплатен отпуск, за да вържат годината без дефицит.

Средното месечно възнаграждение за млад учен, който би искал да работи в Националната обсерватория на Рожен пък е едва 400 лева. Изискванията обаче са големи- изисква се висше образование по физика, компютърна грамотност, владеене на чужд език.

Според Ивайло Калфин, през следващата година социалните работници ще се доближат по месечно възнаграждение до чистачките, защото целия социален сектор е недофинансиран.

От обяви за работа стана ясно, че социален работник, който ще трябва да се занимава с деца от домове, може да постъпи с 440 лева месечни пари. За сравнение, чистачките, които се грижат за хигиената в частни социални домове варира от 800 до 1000 лева.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).