Започна изплащането на 570 млн. лв. на част от кредиторите на КТБ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:05 / 09.05.2019
3010
Близо пет години след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и четири след обявяването ѝ в несъстоятелност започва разпределението на събрани от синдиците 570 млн. лв. Те ще бъдат изплатени на кредиторите, включени в първата частична сметка за разпределение, която съдържа над 7 хил. институции, фирми и граждани, съобщава "Капитал".

Повечето от кредиторите са държали по сметките си суми над гарантирания размер от 100 хил. евро или са били с депозити, сключени при преференциални условия, което ги лиши от правото да получат парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Самият фонд също е в списъка с вземане за 3.7 млрд. лв. от общо изчезналите над 5 млрд. лв., но ще бъде пререден от обезпечените кредитори, като на практика всеки от имащите право на разпределение ще получи само малък процент от размера на вземането си.

Изплащането на парите започна днес. Първата порция средства, събрана от синдиците чрез осребряване на имущество от фалиралата банка, ще може да се потърси през клоновата мрежа на "Уникредит Булбанк", която е била избрана да посредничи в процедурата. За да получат полагаемия им се процент, клиентите ще дължат такси и комисиони съгласно тарифата на банката.

Всеки кредитор може да провери каква е полагаемата му се сума в Търговския регистър по партидата на КТБ.

От нея е видно, че най-много ще получи Фондът за гарантиране на влоговете в банките, на който са разпределени 409 млн. лв., от обезпечените кредитори по-големи суми ще вземат "Сосиете женерал Париж", "Арадстрой" и "Аполо инженеринг", а от необезпечените - институции като Агенцията за приватизация и АЕЦ "Козлодуй".

В сметката са включени и множество физически лица, на които се полагат суми от порядъка на 5 - 10 лв., за които тегленето на средствата се обезсмисля от дължимите такси и комисиони по операцията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (211):
30.01.2024 Окончателно: Цветан Василев с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в Софийска градска прокуратура
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
20.04.2023 Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на Интерпол
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).