Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започна учение с бойни стрели "Шабла 2021"
Автор: Екип Varna24.bg 14:53 / 07.06.2021Коментари (0)2890
Днес, 07 юни 2021 г. с откриваща церемония на страните-участници на зенитния полигон Шабла бе даден старт на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2021“, като част от серията учения "Defender Europe 2021“.

В него ще вземат участие повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на Република България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за ПВО  - ЗРВ и авиация с участието на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.

"В продължение на пет дни силите и средствата за противовъздушна отбрана и авиация ще водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели.“, каза на откриването заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев и подчерта: "Предстоят ни дни с голяма динамика и натовареност по изпълнение на поставените задачи, свързани с поддържане и повишаване на подготовката на формированията за ефективни действия по земни, въздушни и надводни цели.“ Той обърна внимание, че това е най-мащабното международно участие на сили и средства в ежегодните стрелби на ЗП на ВВС "Шабла“.

В национален план основна цел на учението, което ще продължи до 11 юни 2021 г., е подобряване на взаимодействието между формированията от Българската армия, които участват в съвместна групировка, за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

Бойните средства, с които българските ВВС участват в "Шабла 2021" включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-75 "Волхов“,   С-125 "Нева", 2К12 "Куб" и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) "Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.

Изтребителите МиГ-29 ще изпълняват стрелби по светещи парашутни мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение.

Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 ще атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.

Формированията за ПВО на Сухопътни войски от състава на Българската армия ще усъвършенстват подготовката си за поразяване на въздушни цели със ЗРК "ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК "Стрела-2М“. Ракетните и артилерийски формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка“.

Военноморските ни сили ще осъществяват стрелба с ПЗРК "Стрела-2М“ и изпълняват задачи по контрол на корабоплаването и радиотехническо наблюдение с два кораба и брегови постове от системата "ЕКРАН". Допълнително, с моторен катер и вертолет ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

За първи път ще бъдат използвани и дистанционно управляеми летателни системи (ДУЛС) от Военна академия "Г.С. Раковски“ и Съвместното командване на специалните операции за отчитане на резултатите от действията на авиацията и формированията от ЗРВ.

Република Сърбия участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове "земя-въздух“ със ЗРК С-125 "Нева" и 2К12 "Куб", както и пускове "въздух-въздух“ със самолети МиГ-29. Сръбските екипажи на МиГ-29 ще оперират от летище Граф Игнатиево.

Съединените американски щати ще се включат със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове "земя-въздух“ със ЗРК "Авенджър“.

 

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: