Започна железничарската стачка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (18)
08:45 / 24.11.2011
4233
Българските държавни железници (БДЖ) започват ефективни стачни действия в цялата страна. Синдикатите предвиждат стачката да бъде безсрочна и да се провежда всеки ден, от 24 ноември, в часовете от 8.00 до 16.00. Ще спрат всички влакове - пътнически, товарни, международни. По ключови гари в България ще бъдат проведени регионални протестни митинги.

Синдикатите протестират срещу спирането на 150 влака и съкращаването на 2000 души от системата на БДЖ. Според тях не е ясно по места кои влакове ще бъдат спрени, а максимумът влакове, който може да бъде спрян, е около 30 - 40. Спирането на влакове е сериозен икономически удар върху бъдещето на засегнатите райони, като ще се затрудни придвижването на ученици и работници.

Условието за край на стачката, което се поставя от синдикалните лидери в железниците, е подписване на колективен трудов договор, който да гарантира трудовите права на работниците. Компромисът е той да бъде подписан със старите параметри.

От ръководството на "Пътнически превози" съобщиха, че ще има списък с влаковете, които биха били задържани в часовия пояс на стачката - той ще бъде качен в сайта на БДЖ и ще бъде разпратен. При закупуване на билет пътниците ще бъдат информирани за възможността пътуването да не се осъществи, ще бъдат връщани и суми.

540 автобуса трябва да бъдат осигурени, за да се поеме пътникопотокът, който ще бъде засегнат от стачката, по изчисления на БДЖ. Железниците обаче няма да осигурят автобусния транспорт. По места някои от частните автобусни фирми вече предвидиха увеличен състав на автобусите.

Ръководството на БДЖ обяви преди месец предстоящите реформи. Те са свързани с оптимизиране на състава с 2000 души, като срещу доброволно напускане се изплащат 6 заплати; спиране на 138 влака, продажба на неоперативни активи, увеличаване на цените на билетите за търговските влакове с 15 % и на всички останали средно с 9 % и продажбата на "Товарни превози", като това ще намали парите, които правителството трябва да предостави като помощ, за да се ускорят реформите и БДЖ да се извади от състоянието на икономическа загуба.

Отстъпването от петте мерки за БДЖ означава фалит и по мерките не може да има предоговаряне, смята Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Ръководството на БДЖ отказва да подпише нов Колективен трудов договор, защото не е склонно да запази всички съгласувателни процедури, които съществуват в стария договор. То смята още, че така обявената стачка, е незаконна.


Виж коментарите (18)

Още по темата (262):
23.04.2024 Гнусно! Показаха в каква мизерия пътуват хората във влака Варна-Аспарухово
17.04.2024 БДЖ вдига цените на билетите с 20%, но ще се подобри ли пътуването ни?
16.04.2024 Скорост от 160 км/ч и хигиена: Какво още обещават от БДЖ?
15.04.2024 Получихме две оферти за доствка на 35 електрически мотрисни влака
15.04.2024 БДЖ: Вдигаме драстично цените на билетите заради разходите ни, ето откога
08.04.2024 Важна промяна в движението на влаковете по направление Варна – София и
обратно
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).