Започваме 2022 година без приет бюджет - това носи някои негативни последици

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:45 / 01.01.2022
1316
България започва новата година без гласуван бюджет, което е прецедент в най-новата ни история.

Вчера стана ясно, че се очаква към края на декември държавната хазна да е на минус от четири милиарда лева, а до гласуването на нова финансова рамка най-важните държавни плащания ще се осъществяват по текстовете от Бюджет 2021.

По правило - ако няма гласуван бюджет за дадена година, всеки месец от нея страната може да разходва 1/12 от последния действащ закон. С това обаче се замразяват определени показатели, например минималният размер на възнаграждение на държавен служител - 650 лева.

Това е прагът, който се използва и за минимална работна заплата, която от своя страна всяка година се определя с постановление на Министерския съвет.

Последното постановление е издадено ноември 2020-а и в него е записан именно размерът от 650 лева месечно.

Заявените намерения на кабинета са до края на февруари да е готова новата финансова рамка, но в парламента е внесен законопроект, според който действието на Бюджет 2021 се удължава до края на март.

Към момента това е и датата за край на извънредната епидемична обстановка. Вчера стана ясно, че дефицитът към декември се очаква да бъде четири милиарда лева или три процента от БВП, но след като кабинетът - след санкция на парламента, отдели 750 милиона лева за добавката от 60 лева към пенсиите и други 450 милиона лева за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока.

От бюджетна гледна точка тези пари не са в изчисленията, но практически са в сметки на съответните институции, които отговарят за разходването им настоящата година, пише Националното радио.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).