Започват дисциплинарни производства срещу магистрати заради "Осемте джуджета"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:12 / 13.09.2023
770
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, по предложения от Борислав Сарафов – и. ф. главен прокурор на Република България, образува седем дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи. Дисциплинарните производства са образувани във връзка с разпоредената от и. ф. главния прокурор проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, известен в публичното пространство като "Осемте джуджета", вкл. проверка на правилността и законосъобразността на конкретни постановления, както и развитието на конкретни преписки, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

На основание чл. 316, ал. 1 от Закона за съдебната власт прокурорската колегия образува дисциплинарни производства срещу Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева - следователи в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура; Ивета Маркович – прокурор в Окръжна прокуратура – София; Дилян Деянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Перник; Мирослав Илиев – прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас и Кирил Пейчинов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София. Решението по отношение на прокурор Деянов е прието при отвод на Пламен Найденов – член на ВСС. 

По дисциплинарното производство срещу следовател Тодорова е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Огнян Дамянов - председател и докладчик, и членове Светлана Бошнакова и Евгени Иванов.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Маркович е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Стефан Петров – председател и докладчик, и членове Георги Кузманов и Йордан Стоев.

По дисциплинарното производство срещу следовател Стоянова-Вайзе е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Пламен Найденов - председател и докладчик, и членове Гергана Мутафова и Калина Чапкънова.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Деянов е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Евгени Иванов – председател и докладчик, и членове Светлана Бошнакова и Гергана Мутафова.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Илиев е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Георги Кузманов – председател и докладчик, и членове Пламен Найденов и Стефан Петров.

По дисциплинарното производство срещу прокурор Пейчинов е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Огнян Дамянов – председател и докладчик, и членове Йордан Стоев и Калина Чапкънова.

По дисциплинарното производство срещу следовател Рабаджиева е избран чрез жребий дисциплинарен състав: Йордан Стоев – председател и докладчик, и членове Светлана Бошнакова и Георги Кузманов.

Борислав Сарафов – и. ф. главен прокурор, който бе гост на заседанието на прокурорската колегия, посочи, че в направените от него предложения за образуване на дисциплинарните производства, става въпрос за тежки нарушения и бездействие на посочените магистрати, които са довели и до тежки увреждания на авторитета на Прокуратурата на Република България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
23.04.2024 Прокурор Кирилова: Пепи Еврото е имал намерение да ме залее с киселина
27.03.2024 Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани Константин Сулев
13.03.2024 Сарафов иска временно отстраняване на прокурор Константин Сулев
11.03.2024 Първи отвод по делото срещу прокурора Константин Сулев, обвинил Пепи Еврото
08.03.2024 Прокурор по делото "Осемте джуджета" се изправя пред съда
06.03.2024 МВР: Имало е патрулки близо до "Осемте джуджета", но не е доказано да са го пазили
Още новини от Национални новини:
Земетресение в България
Важни данни за пенсиите
Вицепрезидентът: Всичко е в ръцете на първата политическа сила
Десислава Иванчева: Все още съм в затвора, в сряда тръгвам с авто...
ГЕРБ-СДС изпрати покани до всички партии от 50-ото НС
Удължава се забраната за износ на инсулин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).