Започват масови проверки за детски столчета и колани в колите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:38 / 22.09.2014
690
Родителите масово застрашават живота на собствените си деца на пътя. Над 70% от фаталните инциденти стават, докато детето е вътре в автомобила, показват данните на КАТ.

Пътните полицаи затягат контрола и започват масови проверки за столчета и колани в колите, предаде Нова ТВ.

Въпреки че клипове с деца зад волана все повече заливат социалните мрежи, сигнали - почти липсват.

От началото на годината инцидентите с деца са над 100. При тях над 20 деца намират смъртта си на пътя, а над 760 са ранени. Заради зачестилите тежки инциденти КАТ започва спешни проверки около училищата за столчета и колани в колите. Именно небрежност при обезопасяването на децата вътре в автомобилите най-често води до тежки инциденти.
Правилното място за децата под 12 години е специално столче на задната седалка. Всеки път, когато тръгва на път със сина си Тео, експертът по пътна безопасност Владимир Тодоров предварително обезопасява автомобила.

"Дори и при движение в градска среда или с 30 километра в час, при едно рязко спиране детето ще се нарани и спестяването на тази седалка може да доведе до тежки увреждания на детето", категоричен е той. За да е максимално защитен в колата Тео, баща му спазва всички изисквания.

"Детската седалка не трябва да е зад шофьора, а диагонално на него, седалката трябва да е закрепена към задната седалка на автомобила и самостоятелните колани на седалката са важни, предпазват детето да не се нарани", добавя Владимир.

Масово обаче тези правила не се спазват. И равносметката го показва, че само от началото на годината 22 деца намират смъртта си на пътя и така една класна стая остава празна. Затова и контролът се затяга. Пътните полицаи ще дебнат родителите около училищата и ще проверяват автомобилите за столчета и колани.

Пътните полицаи ще следят и за деца на мотори, а нарушителите ще се глобяват с едва 50 лева.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).