Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заработи Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево"
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 29.02.2024Коментари (0)1404
©
Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево“.

Министър-председателят беше категоричен, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. Акад. Денков припомни, че началото на усилията за връщане на държавата на границата беше поставено преди две години при визитата на Кирил Петков като министър-председател. Тогава стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми, отбеляза акад. Денков.

Акад. Денков изтъкна сериозните ползи за държавата и хората. "Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и които няма да навредят на тяхното здраве“, посочи премиерът. Същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки. "Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, добави акад. Денков. Премиерът благодари и на народните представители, които работят по законодателни промени, с които в обозримо бъдеще държавата да си върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности на границата.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че с тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. "Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, посочи още министър Вътев.

Капацитетът на лабораторията е съобразен с трафика за извършване на своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Има готовност при необходимост да бъде повишен лабораторният капацитет с необходимите ресурси – технически средства и персонал.

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП "Капитан Андреево“ е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Tам дълги години фитосанитарният контрол бе осъществяван от частна фирма.

Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С тези пари цялостно е реновирана сградата и помещенията са оборудвани с необходимите лабораторни съоръжения.

Благодарение на предприетите действия от държавата се очаква да бъде облекчен официалният контрол при вноса на пратки пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. Ще бъдат гарантирано, че на европейския пазар ще постъпват чисти от пестициди плодове и зеленчуци. От голямо значение е, че ще бъде намалено времето на престой на камионите, превозващи пратките на граничния пункт. Очаква се да бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите.



Още по темата: общо новини по темата: 442
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: