Заради мигрантите: Пеевски и Борисов искат да се назначат още над 1200 граничари

Автор: Петър Дучев
Коментари (0)
09:34 / 11.03.2024
2063
Радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите предложиха председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В деловодството на НС бяха внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата, съобщиха от пресцентъра на Движението. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена.

Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната.

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци налагат решителни мерки от Народното събрание като върховен законодателен орган.

Тези мерки за сигурност ще осигурят включването на възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава.

Независимо от политическата нестабилност, свързана с преходния период на Ротацията, нашата воля е държавата да изпълни основната си мисия - защитата на своите граждани.

Това са най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските потоци. И тъй като темата за бежанците е една от най-чувствителните теми, свързани със сигурността и спокойствието на хората, увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР

Произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност.

Приемането в спешен порядък от Народното събрание на законовите промени и незабавното им изпълнение от органите на изпълнителната власт ще бъде тест за победата на България над несигурността, опасностите и тревожността на хората. Тази сигурност стои по-високо от всеки личен или партиен интерес.

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
16.05.2024 Български и румънски граничари заловиха десетки мигранти, скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забр...
Левон Хампарцумян: Като гледам последните правителства, а и сегаш...
Ще разследват щателно теча на данни, свързан с част от отговорите...
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).