Заради олиото търговци ще бъдат глобявани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:21 / 14.03.2022
1143
Назначени са над 350 проверки в търговски обекти, като целта е да бъде установено дали търговците продават олиото на предварително обявените за потребителите цени, съобщава Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Към проверката се отнасят стоките, включени в различен тип акции, промоции, намаления, тиражирани чрез рекламни брошури, интернет и телевизионни реклами.

Когато търговците на дребно поемат ангажимент към своите клиенти да им продават стока на определена цена, ако това не бъде спазено, КЗП ще санкционира тези търговци за нелоялна търговска практика, казват от комисията.

Количествата на доставките също ще бъдат проверявани и ще бъда налагани глоби на търговците, които целят да привлекат клиенти без да имат достатъчни количества на обявените цени.

По време на проверката са установени редица случай, в които липсват количества олио в търговската мрежа. Според становищата на търговците, основният проблем е липсата на регулярни доставки към тях, които са били предварително заявени. Доставчици са самите преработватели, както и дистрибутори, в зависимост от вида на търговския обект.

Установено е безспорно, че няма дефицити на стоки. Затова нека хората да запазят потребителско хладнокръвие, да пазаруват разумно и да не бързат да се презапасяват. Когато се презапасяваме с някакви продукти на промоция, това невинаги означава, че пазаруваме разумно, заявят от КЗП.

Това идва след напрежението и масовите опашки за олио, които се извиха пред магазините в страната. Само преди дни промоция от 2,99 лв. за бутилка олио доведе до огромни опашки в много магазини в страната. На места се стигна и до бой. В Бургас 77-годишен мъж почина, докато чака да дойде неговият ред

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища показват, че слънчогледовото олио в пластмасова бутилка от един литър се търгува на цена 4,66 лева за брой на едро в момента.

Виж коментарите (4)

Още по темата (64):
27.04.2024 Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио по
магазините
19.03.2024 Жена даде 200 евро за некачествен зехтин
17.12.2023 Със 120 процента е поскъпнала тазгодишната продукция на този продукт
30.11.2023 Цената на олиото може би ще скочи, производители казаха дали ще се наложи да се запасим
29.11.2023 Директорът на най-голямата компания за производство на олио в страната: Имаме нужда от постоянен внос на суровина
31.08.2023 Голямо предприятие у нас затвори врати
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).