Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зарков: Голям проблем е, че в последните години мнозинството непрекъснато сменяше метода за гласуване
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 28.04.2021Коментари (0)1352
©
"Нашето мнение по отношение на машинното гласуване е неизменно. След като сме решили да се гласува машинно, това има смисъл, ако в големите секции се гласува само машинно. В противен случай остава този хибриден модел, намалява ползата от машините и остават налице всички проблеми, свързани с хартията, особено недействителните бюлетини и сбърканите протоколи. Затова ние приветстваме решението, при което в секциите над 300 избиратели се гласува само машинно, с изключение на случаите, когато има непредвидим проблем.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ и член на Правната комисия в парламента Крум Зарков в ефира на БНТ. Той уточни, че в чужбина предстои този дебат, има логистични проблеми, но според социалиста може да се намери балансирано решение на същата база.

"На машина се гласува бързо, трябва да кажем, че на последното гласуване 98% от случаите нямаше абсолютно никакъв проблем“, обясни социалистът в предаването “Денят започва“ като допълни, че самият той е гласувал машинно и това е отнело 5 секунди.

"Един от големите проблеми е, че в последните години мнозинството непрекъснато сменяше метода за гласуване. Методът за гласуване не е панацея, всяко има плюсове и минуси. Големият плюс на машината, това е и фундаменталното право на избирателя, да бъде сигурен, че неговият глас ще бъде правилно отчетен. В това число и гласът, който дава за преференции. Как си обяснявате факта, че хората, гласували с машина, гласуват в пъти повече, използвайки и преференция, отколкото тези, използвали хартия?“, попита управляващите Крум Зарков като обясни, че тези, които са гласували на хартиена преференция, тя просто не се отчита.

"Реформа на Централната избирателна комисия според нас е нужна“, посочи Зарков като добави: "Идеята ЦИК да не е на партиен принцип, а да е професионална, е правилна идея. Лошото е, че действително няма достатъчно време, за да се проведат необходимите конкурси, за да се професионализира тази администрация. Ако остане тази идея - ЦИК да рефлектира върху парламентарнопредставените партии, то тези нови партии, естествено, би трябвало да имат и право да участват в работата на ЦИК“, обясни той и допълни, че за съжаление в момента  няма възможност да се направи толкова дълбока реформа.

"Ние предложихме най-сетне да се създаде публичен регистър на избирателя, където всеки да може да заяви къде действително гласува. Това е голяма стъпка за изчистването на избирателните списъци от т.нар. “мъртви души“ и ще ни даде ясна представа за това къде наистина живеят и гласуват нашите сънародници. В момента броят на хората, които живеят и гласуват в чужбина, е обект на непрекъснати спекулации“, категоричен бе социалистът.

По отношение на третия мандат той заяви, че президентът е свободен по Конституция да реши на кого да го даде и това е негово суверенно решение.

"Ако Румен Радев реши да го връчи на нас, председателят на партията Корнелия Нинова вече обяви, че ще свика нашите органи, където ще се проведе този дебат“, заключи Крум Зарков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: